Čtvrtek, 28. března 2024

Země světa sjednají v Moskvě kroky proti plánu EU na emise z letů

Země světa sjednají v Moskvě kroky proti plánu EU na emise z letů

V úterý se v Moskvě sejdou zástupci 26 zemí světa, které odmítají kontroverzní plán Evropské unie nutit světové letecké společnosti k nákupům emisních povolenek. Na dvoudenním zasedání bude "koalice neochotných" jednat o tom, jaká proti kroku Bruselu podnikne protiopatření včetně podání žaloby ke globálnímu orgánu pro civilní letectví. Plyne to z návrhu programu schůzky, který dnes získala agentura Reuters.

Evropská komise nařídila všem aerolinkám využívajícím letiště v EU, aby se od letošního roku zapojily do systému obchodování s emisními povolenkami. Důrazný protest proti jednostrannému kroku EU vyjádřily Čína, USA, Indie nebo Rusko, a Čína dokonce svým společnostem vstup do evropských obchodů s povolenkami zakázala.

Skupina odpůrců se již několikrát setkala a v Moskvě má debatovat o přijetí blíže nespecifikovaného "koše protiopatření" a vzájemné koordinaci aktivit proti EU. Dalším bodem programu je dopis členským státům EU a jednání o možnosti podat proti EU žalobu k Mezinárodní organizaci pro civilní letectví (ICAO) v Chicagu. Podle analytiků však takovýto krok zřejmě koalice nepodnikne, protože by šlo o extrémně dlouhou proceduru.

Brusel tak podle pozorovatelů svým krokem vyvolal přízrak obchodní války, evropský komisař pro dopravu Siim Kallas ale tento týden prohlásil, že EU ustoupit nehodlá. Proti evropským leteckým společnostem mohou mimoevropské země podniknout odvetné kroky a Čína už naznačila, že může omezit zakázky od evropského výrobce letadel Airbus.

Přepravcům, kteří nebudou splňovat požadavky programu, hrozí od EU pokuta až 100 eur za každou tunu vypuštěných emisí oxidu uhličitého, na kterou nebudou mít povolenky, a EU jim případně může zakázat lety na svá letiště. Aerolinie si stěžují hlavně na to, že EU si nelegálně vynucuje povolenky na celé trasy letů, tedy i na části letů mimo Evropu.

Šéf Mezinárodního sdružení pro leteckou dopravu (IATA) v neděli uvedl, že situace po kroku EU je nesnesitelná, a vyzval Organizaci spojených národů, aby se zapojila do sporu prostřednictvím ICAO a zabránila obchodní válce. V rámci ICAO se debatuje o dohodě o emisích pro letecké společnosti jíž více než deset let. EU své jednostranné opatření zdůvodňuje neplodností těchto jednání a nutností boje proti změnám klimatu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů