Čtvrtek, 25. dubna 2024

Spotřeba příměsí do bionafty loni vzrostla na 245.000 tun

Spotřeba příměsí do bionafty loni vzrostla na 245.000 tun

Spotřeba biopaliv v tuzemsku roste. Spotřeba takzvaných methylesterů mastných kyselin (FAME), které se využívají jako součást bionafty, loni vzrostla meziročně o třetinu na 245.216 tun. Domácí výroba se zvýšila o šest procent na 210.092 tun. ČTK to dnes zjistila ze statistik ministerstva průmyslu a obchodu (MPO).

Zvýšená výroba a spotřeba biopaliv souvisí především s předloňským navýšením povinného přimíchávání biosložek do motorové nafty ze 4,5 procenta na šest procent.

Do benzinu se přidává bioethanol, jeho povinně přimíchávaný podíl v Česku předloni vzrostl z 3,5 procenta na 4,1 procenta. Bioethanolu se loni v ČR vyrobilo 54.412 tun, což je meziroční pokles o více než 40 procent. Spotřeba se však zvýšila o 14 procent na téměř 79.000 tun.

Biosložka se podle nařízení Evropské unie povinně přimíchává do nafty od září 2007 a do benzinu od začátku roku 2008. Přimíchávání má například pomoci snížit emise skleníkových plynů, podpořit domácí zemědělskou produkci a snížit závislost na dovozech paliv. Odpůrci biopaliv namítají, že škodí motorům i životnímu prostředí.

Kvůli vysokým cenám běžných pohonných hmot roste mezi řidiči o benzin a naftu s vysokým podílem biosložek zájem. Ty jsou totiž výrazně levnější, neboť jsou osvobozeny od spotřební daně. Jeden litr vysokoprocentního biopaliva E85 je zhruba o osm až deset korun levnější než klasický benzin. Litr směsné motorové nafty i čisté bionafty B100 stojí asi o zhruba pět korun méně než diesel.

Vysokoprocentní biopaliva se v Česku prodávají na zhruba 350 čerpacích stanicích. To je podle zástupců CZ Biom - Českého sdružení pro biomasu stále málo v poměru k celkovému počtu zhruba 3700 veřejných pump.

Výrobci biopaliv předpokládají, že se podíl jejich produktů v pohonných hmotách bude dále zvyšovat. EU počítá s tím, že by se podíl biosložek v pohonných hmotách do roku 2020 zvýšil na deset procent. Zároveň bude ale podle odborníků nutné zvýšit množství orné půdy na pěstování řepky olejné pro využití v biopalivech.

Plochy žlutě kvetoucích řepkových polí se letos opět rekordně rozšíří. Podle výsledků šetření, které ČTK koncem ledna poskytlo ministerstvo zemědělství, oseli zemědělci ozimou řepkou a řepicí bezmála 420.000 hektarů. Podle šéfa Agrární komory Jana Veleby reagují pěstitelé na vysoké výkupní ceny plodiny. Trend, kdy řepka spolu s obilím vytlačuje z polí ostatní plodiny, označuje šéf agrárníků za škodlivý.

Zástupci CZ Biom však upozorňují, že vysokoprocentní biopaliva nelze použít ve všech automobilech. Motory pro ně musí být zvláštním způsobem upraveny. Zvláštní automobily na biopaliva nabízí již například Ford, Škoda, Renault, Volvo či Saab.

Mezi hlavní výrobce bionafty v Česku patří společnost Preol Lovosice podnikatele Andreje Babiše, liberecký Oleo Chemical či Agrochem Lanškroun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů