Sobota, 20. dubna 2024

Evropské firmy odmítají leteckou daň

Evropské firmy odmítají leteckou daň

Tři čínské společnosti na protest zmrazily objednávky u Airbusu. EU na povolenkách trvá, ale je ochotna hledat i jiná řešení.

Osm předních evropských leteckých společností a evropský výrobce letadel Airbus společně vytáhli proti tzv. letecké dani, kterou od počátku letošního roku zavedla Evropská unie.

Firmy argumentují obavou z odvetných opatření Číny, USA a Ruska a také z výrazného zvýšení vlastních nákladů.

Daň z vypouštění skleníkových plynů označují jako "netolerovatelnou hrozbu" evropskému leteckému průmyslu.

Airbus připomněl, že kvůli sporům o povolenky odmítly tři čínské státem vlastněné společnosti Air China, China Eastern a Hainan Airlines dokončit objednávky u Airbusu za 12 miliard dolarů na 45 letadel.

"Zavedení emisních povolenek v letecké dopravě začalo diskusí o ekologii, zvrhlo se ale v obchodní konflikt," shrnuje společnost Airbus.

Právě její šéf, Tom Enders inicioval společnou nótu, kterou podpořily i British Airways, Virgin Atlantik, Lufthansa, Air France, Air Berlin, Iberia, Safran a MTU. Protest poslaly německé kancléřce a premiérům Británie, Francie a Španělska, aby se zasadili o změnu. Například odložení obchodování s emisními povolenkami do doby, než se podaří dosáhnout celosvětové shody.

Plán Evropské unie regulovat vypouštění oxidu uhličitého v rámci boje proti globálnímu oteplování vyvolal odpor i u mimoevropských leteckých společností.

Tvrdí, že plán porušuje zásady chicagské konvence o civilním letectví. Povolenky by se totiž měly kupovat na celý let, a ne jen na trasu nad územím EU.

V únoru vzniklo spojení 26 zemí jako "koalice neochotných" platit za emisní povolenky. Čína dokonce zakázala svým aerolinkám se do unijního obchodu s povolenkami zapojit.

Dopravci z USA se obrátili na soud, který ale nezákonnost opatření nepotvrdil.

Zavedení povolenek se může dotknout i českých firem v leteckém průmyslu. "Samozřejmě to znamená další náklady navíc na vstupech, a to se může projevit v cenách letenek," řekla HN mluvčí firmy Travel Service, Vlaďka Dufková.

Součástky pro Airbus navíc vyrábí hned několik českých firem, například Jihlavan Airplanes, Letov, Evektor či LA composite.

Podle prezidenta Asociace leteckých výrobců ČR Jiřího Kováře nejde jen o jednorázový vliv, ale o dlouhodobou koncepci.

"Hlavní je dopad, jenž mohou mít podobné kroky v dlouhodobém horizontu. Evropa je velmi silná v leteckém průmyslu a takováto opatření jsou kontraproduktivní. Na letecký průmysl se navíc váží výzkum a vývoj, elektrotechnické či IT obory," řekl Kovář.

I přes nevoli firem Evropská unie na systému povolenek trvá.

Mluvčí evropského komisaře pro změny klimatu Connie Hedegaardová pro list Financial Times ale zároveň dodala, že "Evropská unie je ochotná hledat jiná řešení v rámci legislativních možností".

Sporná směrnice

Platí od 1. ledna 2012
Týká se emisí vypouštěných na území Evropské unie. Do roku 2020 budou aerolinie dostávat 85 procent povolenek zdarma, za zbývajících 15 procent by měly platit. Emisní povolenka nyní stojí 8,44 eura za tunu CO2.

Postihy
Za každou tunu vypuštěných emisí oxidu uhličitého, na kterou nebudou mít firmy povolenky, jim hrozí pokuta až 100 eur. Dopravci, který nesplní požadavky programu, může EU zakázat vstup na svá letiště.

2000 pracovních míst
u Airbusu a přidružených firem je ohroženo, pokud výrobce nezíská objednávky u tří čínských společností za 12 miliard dolarů.

Rozhodnutí evropských institucí budou České aerolinie respektovat. Předpokládáme, že reálné ekonomické dopady takové úpravy budou výrazně nižší než například výkyvy v cenách paliva.
Hana hejsková
mluvčí ČSA

AUTOR: Barbora Strnadová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů