Středa, 24. dubna 2024

Motocykly - emise a bezpečnost

Motocykly - emise a bezpečnost

Jaro je tu a s ním se na silnicích po dlouhé zimě opět vyrojily motorky. A protože svým majitelům nabízejí nesčetné výhody, zejména v městském provozu, jejich počet v Evropě stále roste. Za posledních deset let počet motocyklů na evropských silnicích vzrostl o více než 34%. Jenže motorky jsou také nebezpečné a znečišťují životní prostředí.

Bezpečnost


Motorkáři jsou vystaveni mnohem vyššímu nebezpečí vážné nebo smrtelné nehody než ostatní řidiči: jezdci na motorkách a na mopedech tvoří kolem 2% všech účastníků dopravního provozu, ale kolem 17% smrtelných úrazů na silnicích.


Jak lze zvýšit bezpečnost motorkářů? Nabízí se několik možností. Protiblokovací brzdný systém (ABS) nebo kombinovaný brzdný systém (CBS), s výběrem vhodného systému podle velikosti a typu vozidla, by zajistil lepší jízdní stabilitu během brzdění a přinesl by zkrácení brzdné dráhy při náhlém brzdění. Výzkum naznačuje, že údaje o ročním počtu úmrtí motocyklistů by se do deseti let snížily o 20%, kdyby byl systém ABS zaveden povinně. Povinné zavedení automatického zapínání osvětlení (AHO) by zajistilo viditelnost vozidla a jeho jezdce na cestách. Omezení neoprávněných úprav - neboli tuningu - by nemělo bránit všem úpravám zlepšujícím výkon motorek, ale zpravodaj požaduje důsledný postup proti nedovoleným zásahům, jejichž cílem je nezákonně zvýšit maximální rychlost vozidla na úkor emisí znečišťujících látek, spotřeby paliva a bezpečnosti.


Vliv na životní prostředí


Mnozí se mylně domnívají, že používání mopedů a motocyklů je mimo jiné výhody i ekologické. To ale není pravda, emise, které produkují, jsou vzhledem k velikosti a výkonu motorek, skútrů a dalších vozidel této kategorie "neúměrně vysoké", a jejich podíl na celkových emisích silniční dopravy se zvyšuje. Celkové emise přitom spíše klesají, říká zpravodaj. "Měli bychom tyto údaje v jasné podobě předložit zákazníkům a úřadům, protože podíl emisí motorek silně roste", řekl Betrand-Olivier Ducreux z francouzské agentury pro životní prostředí ADEME.

ZDROJ:http://www.europarl.europa.eu

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů