Pátek, 29. března 2024

Praha chce od léta omezit kamionovou dopravu v celém městě

Praha chce od léta omezit kamionovou dopravu v celém městě

Praha chce od léta omezit kamionovou dopravu na celém území města. Opatření se bude týkat těžké tranzitní dopravy. Záměr, o kterém město musí ještě jednat s příslušnými úřady, dnes schválili zastupitelé. Omezení by mělo pomoci třeba lidem ze Spořilova, kteří si na kamionovou dopravu stěžují. Kdy přesně začnou omezení platit a v jakém rozsahu, zatím není jasné.

"Obyvatelé jsou nadměrně zatěžováni hlukem zejména z těžké nákladní dopravy, a proto je třeba neprodleně učinit kroky k jejímu omezení," řekl ČTK náměstek primátora Josef Nosek (ODS). Kamiony by podle něj měly být odkláněny ještě před tím, než vjedou do města. Vyhnout by se tak prý měly třeba Spořilovské a Legerově ulici a ulici 5. května.

V souvislosti s tím musí být projednána návaznost provozu na okrajích metropole. Magistrát proto bude jednat příslušnými úřady, ministerstvem dopravy a Středočeským krajem. Materiál vzešlý z jednání pak projedná rada.

"Zastupitelstvo projevilo vůli, že chce razantním způsobem kamionovou dopravu omezit, a dává radě na starosti toto zajistit," řekl náměstek. Odhaduje, že by to mohlo být od léta.

Zastupitelé se v usnesení shodli na tom, že za situaci v metropoli nenese zodpovědnost Praha, ale stát. "Je to úkol, který byl zanedbán," řekl Nosek.

Odvést dopravu z centra metropole by v budoucnu měla silniční síť tvořená Městským okruhem a vnějším Pražským okruhem, které má propojit sedm radiál. V provozu je nyní zhruba polovina z celkové délky obou okruhů a všech radiál.

Za omezení kamionové dopravy už řadu měsíců bojují obyvatelé Spořilova. Několik jich přišlo i na dnešní zasedání zastupitelstva. Upozorňují na nadměrný hluk a smogové zatížení své čtvrti. Přes Spořilov denně jezdí tisíce kamionů, které tam byly převedeny po zprovoznění jižní části Pražského okruhu a zákazu vjezdu kamionů nad 12 tun na Jižní spojku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů