Pátek, 19. dubna 2024

Odpad z autoskel využijí ke stavbě silnic - zabrání vzniku kolejí

Odpad z autoskel využijí ke stavbě silnic - zabrání vzniku kolejí

Plastový odpad, který vzniká při výrobě bezpečnostních autoskel, dosud končil na skládkách nebo ve spalovnách. Díky společnému objevu Fakulty dopravní ČVUT v Praze a technologické firmy DuPont se však tento odpad začne využívat při stavbě silnic. Zjistilo se totiž, že je dokáže zkvalitnit a prodloužit jejich životnost.

Projekt je jedním z vítězů soutěže o nejlepší spolupráci podniků a vysokých škol za rok 2011. Výsledky se budou oficiálně vyhlašovat dnes.

Zmíněný odpadní materiál se jmenuje Butacite. Chrání vozovky před mechanickým poškozením a deformacemi, například před vyjížděním kolejí. Silnice s přídavkem Butacitu jsou také odolnější vůči působení vody.

"Vozovky mohou dosahovat delší životnosti a přinášet vyšší bezpečnost provozu i větší jízdní komfort. Jedná se o unikátní patentovanou technologii," říká Lukáš Bartek z firmy DuPont. Účinky Butacitu se nyní zkušebně ověřují. V brzké době by se jím mohly začít vyplňovat vybrané úseky českých silnic.

ČVUT a DuPont spolu na nových možnostech asfaltových směsí spolupracují už od roku 2008.

Soutěž o nejlepší spolupráci pořádá Americká obchodní komora v ČR, Sdružení pro zahraniční investice a Technologická agentura ČR. Porota hodnotila celkem 15 projektů. Mezi další oceněné patří například nová omítka, která vznikla ze spolupráce firmy KEMA a VŠCHT v Praze. Omítka dokáže po nanesení zdivo sama vysušovat a vyhovuje náročným požadavkům památkářů.

V Česku je spolupráce škol a firem na špatné úrovni - dokonce vůbec nejslabší ze států OECD. Mnoho zajímavých nápadů tak zůstává za zdmi akademických pracovišť, aniž by se dostaly do praxe. Firmy akademikům vyčítají, že jsou málo pružní, akademikům zase vadí, že je podniky tlačí do přílišné komerce.

"Růst HDP a konkurenceschopnost země jsou závislé na typu inovací, na něž se zaměřují. Úzká spolupráce podniků s výzkumem s sebou nese šanci, že výzkum a inovace začnou reálně přispívat k růstu České republiky," hájí spolupráci firem a univerzit Weston Stacey, výkonný ředitel Americké obchodní komory v ČR.

AUTOR: Jana Machálková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů