Středa, 24. dubna 2024

Snižování energetické náročnosti výtahů

Snižování energetické náročnosti výtahů

Největší ekologický dopad výtahu má jeho používání. Proto je redukce ekologického dopadu transportních vybavení nejefektivnější ve stadiu návrhu a výběru optimálního řešení pro každou aplikaci. Řešení, jako je systém kontroly cílové stanice, kde cestující zadá svůj cíl ještě před nástupem do výtahu, přinášejí citelné úspory energie zvýšením přepravní kapacity a snížením počtu cest.

Efektivním výzkumem a vývojem svých produktů se společnost KONE neustále snaží zlepšovat ekologickou úroveň svých řešení.
Carbon Footprint
Carbon footprint, neboli uhlíková stopa, je celkové množství oxidu uhličitého (CO2) a ostatních skleníkových plynů, vyprodukované během celé životnosti produktu nebo služby, měřené v jednotkách oxidu uhličitého. Společnost KONE analyzovala uhlíkové stopy vybraných produktů pomocí posouzení celého jejich životního cyklu. Vzorek zahrnoval více než 80 procent nových výtahů KONE v Evropě. Dalším cílem je stejným způsobem analyzovat nejdůležitější produkty pro americký a asijský trh.
Množství oxidu uhličitého, vyprodukované výtahem, závisí na jeho velikosti a míře jeho využití. Během 25 let životnosti standardního výtahu v pětipatrové rezidenční budově je například vyprodukováno téměř šestkrát méně oxidu uhličitého než za stejnou dobu vyprodukuje výtah v šestnáctipatrové kancelářské budově.
Zaměření na ekologickou efektivitu
Uhlíková stopa může být snížena i malou redukcí spotřeby energie výtahu. Řešení KONE mají velmi malou spotřebu energie díky široké škále vlastností, které kombinují úsporu energie s úsporou prostoru.
KONE EcoDisc(R), lehký a úsporný výtahový pohon, odstartoval nový trend v oboru
Snižování spotřeby energie
Výtah spotřebovává energii i když se nepohybuje. Energii potřebují světla v kabině, ovládací zařízení, ventilátory, pohony a kontrolní systémy. Takto spotřebovaná energie může v závislosti na konstrukci a používání výtahu představovat i 25 - 80 procent celkové energie, potřebné na jeho provoz. U méně často používaných výtahů, například v malých rezidenčních budovách, může být redukcí spotřeby energie v klidu ušetřena podstatná část nákladů.
Společnost KONE vyvinula několik řešení pro snížení spotřeby energie v klidu:
  • Po zastavení výtahu se automaticky vypínají světla a ventilátory v kabině. Zapínají se až při dalším přivolání.
  • Použití světelných diod snižuje energii spotřebovanou na osvětlení kabiny až o 80 procent a životnost diod je až 10 krát vyšší než životnost halogenových reflektorů.
  • Po několika minutách od zastavení výtahu se signalizační zařízení automaticky přepne do klidového režimu. To snižuje spotřebu signalizačního systému až o 80 procent.
  • Po příjezdu výtahu na podlaží zapne systém osvětlení chodeb světla pouze na tomto podlaží, čímž se snižuje celková spotřeba energie budovy.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů