Pátek, 19. dubna 2024

Ministr zemědělství vítá dohodu o přechodném období u zelené nafty

Ministr zemědělství vítá dohodu o přechodném období u zelené nafty

Ministr zemědělství Petr Bendl se dnes společně s premiérem Petrem Nečasem a ministrem financí Miroslavem Kalouskem sešli se zástupci Asociace soukromého zemědělství vedenými předsedou asociace Josefem Stehlíkem. Společně projednali celou řadu aktuálních témat včetně problematiky zelené nafty, podpory investic a zjednodušení administrativy např. při nakládání se zemědělským majetkem.

"Samozřejmě vítám dohodu o prodloužení tzv. zelené nafty na rok 2013. I když budou zemědělci příští rok dostávat o třetinu nižší vratku než letos, je to pořád o dvě třetiny více, než byl původní záměr vlády," komentuje výsledek schůzky ministr Bendl.

Zemědělci dosud pobírají formou vratky 60 % spotřební daně zaplacené v ceně paliva, pro rok 2013 bude výše vratky snížena na 40 % zaplacené spotřební daně.

"Dlouhodobě významnější součástí dnešní dohody je podle mého názoru shoda na tom, že stát najde legislativní úpravu, kterou se vzdá předkupního práva na ty původně státní pozemky, které prodal zemědělcům, ovšem za podmínky, že byla plně uhrazena jejich kupní cena. Neméně důležitá pak je dohoda, že nalezneme způsob, jak osvobodit od daně převody statků v přímé linii, tedy například z otce na syna. Pro zachování zemědělského podnikání je důležité, aby pokračovatelé nebyli při přebírání rodinných statků zatíženi zbytečnými počátečními výdaji," dodává ministr Bendl k dalším bodům jednání.


Kateřina Böhmová
ředitelka Odboru komunikace MZe

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů