Čtvrtek, 18. dubna 2024

Ekologické škody cisteren mohou být dlouhodobé i hodně drahé

Ekologické škody cisteren mohou být dlouhodobé i hodně drahé

Náraz vozidla do pevné překážky nebo srážka dvou vozidel - to jsou nejběžnější příčiny dopravních nehod. A i když nejsou z těch, při nichž vyhasínají lidské životy, zůstává po nich často jiná památka - olejová skvrna nebo proražená nádrž s vyteklými pohonnými hmotami.

V tu chvíli přichází na řadu zásah hasičů, nebo dokonce specializovaných firem na sanační práce po ekologických škodách. "Takových dopravních nehod, jejichž dozvukem je zásah těchto odborníků, není sice mnoho, v minulém roce jsme jich likvidovali 104. Ale jsou to škody velmi nákladné a z pohledu likvidace také zdlouhavé. Průměrná škoda dosahuje zhruba 70 tisíc korun, ale výjimkou nejsou ani mnohamilionové události," upozorňuje Václav Pořt z likvidace pojistných událostí motorových vozidel Allianz pojišťovny.

Jednou z nich je například škoda z roku 2007, při níž havarovaná cisterna zamořila palivem nejen okolní půdu u silnice, ale bohužel kontaminovala i spodní vodu ve studních.

Do současnosti vyplatila Allianz pojišťovna z povinného ručení firmy, která cisternu provozovala, téměř 55 milionů korun jak za sanaci půdy, tak veškeré náklady na vybudování nového zdroje pitné vody, ale i mnohé následné škody. Jednou z nich je například ušlý zisk restaurace, která se nacházela v blízkosti místa nehody a která "strádala" po několik měsíců, kdy byla příjezdová komunikace k ní kvůli sanačním a následným stavebním pracím při budování vodovodu uzavřena.

"Tato škoda se "likviduje" již téměř 5 let a na její výplatu máme ještě připraveny další finanční prostředky. Podobné ekologické škody se mohou vyšplhat do tak vysokých částek, na které nemusí základní limity povinného ručení vůbec stačit. Přitom viníkem takové kalamity se může klidně stát kdokoliv a nemusí mít ani velké nebo silné auto. A pokud by podobnou kalamitu zavinil řidič nepojištěného vozidla, nebo pod vlivem alkoholu či jiných omamných látek, stala by se ekologická katastrofa katastrofou finanční, samozřejmě pro viníka této nehody," doplňuje Václav Pořt.

Zcela klasické jsou malé ekologické škody, kdy k nehodám dorážejí pouze hasiči, kteří hned po nich zahajují opatření k zamezení vzniku ekologických škod - těchto dozvuků dopravních nehod ročně Allianz eviduje více než 500 a každý rok jich přibývá.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů