Čtvrtek, 28. března 2024

Opatření na Spořilově omezí hluk i zplodiny

Opatření na Spořilově omezí hluk i zplodiny

Doprava je v Praze asi nejdiskutovanější téma vůbec. Na jedné straně stojí lidé, kterým hluk a zplodiny z aut ničí zdraví. Na druhé straně jsou řidiči, jejichž práva jsou podle nich neustále okrajována a pomalu hraničí s šikanou.

Praha jako centrum státu přitahuje všechny ekonomické i společenské aktivity a ty s sebou přináší vysoké nároky na dopravu. Nejvíce asi každý z nás pociťuje dopady té nákladní.

Jedinou pomocí je výstavba Pražského okruhu, tedy silničního okruhu kolem celé Prahy, který tranzitní dopravu odvede mimo město. Okruh v celkové délce 83 kilometrů se však nepostaví najednou. Před necelými dvěma lety se podařilo zprovoznit jeho další část v jižním sektoru Prahy mezi Slivencem a Modleticemi.

Jak říká slavný filmový hrdina: Aspoň jsem to zkusil

Výsledkem byl významný pokles těžké nákladní dopravy především na Jižní spojce a v ulici K Barrandovu. Konečně si mohli oddechnout obyvatelé Krče, Barrandova, Slivence a širokého okolí. Bohužel, zbývající část této důležité komunikace se státu stále nepodařilo dokončit. A budeme si na ni muset ještě pár let počkat. Kamiony tak stále musejí využívat komunikační síť města, mimo jiné i Spořilovskou ulici, kde je situace asi nejkritičtější. Proto jsem pražské zastupitele vyzval, abychom se alespoň pokusili omezit vjezd těžké nákladní dopravě do hlavního města.

Ti můj návrh na konci března schválili. Úkol značně nelehký, ale jak říká v jedné z nejslavnějších vět hlavní hrdina filmu Přelet nad kukaččím hnízdem: "Aspoň jsem to zkusil."

Na Spořilovské vysázíme zeleň, která zachytí zplodiny a omezí hluk

Následovala řada jednání, z nichž nejdůležitější bylo s ministerstvem dopravy. To sice nakonec úplný zákaz vjezdu kamionů neodsouhlasilo, dalo ovšem zelenou alespoň omezení v nočních hodinách s podmínkou vybudování odstavných parkovišť pro kamiony před Prahou. Což je poloviční úspěch podmíněný opět řadou jednání a dostatkem financí.

Navíc se nám však podařilo dohodnout ještě další řešení problému, které by mělo do roka odklonit až polovinu těžké nákladní dopravy ze Spořilovské ulice, a tím výrazně omezit dopady na životní prostředí v té oblasti. Řešení je komplexní a bude financováno z prostředků České republiky. To si troufám považovat za úspěch. A jak to tedy bude vypadat? První a nejrychlejší pomocí bude snížení rychlosti v ulici Senohrabská a Na Chodovci z 50 na 30 km/h, což přinese snížení hlučnosti kolem obytných domů na sídlišti. Dále bude podél Spořilovské ulice vysázena zeleň, která by měla zachycovat částice zplodin a omezit hluk. Dalším krokem je vybudování vratné rampy na Kačerově, která umožní odklonit těžkou dopravu ze Spořilova směrem k dálnici D1 a sníží tranzit o 50 procent.

Když opatření nepomůžou, budeme znovu jednat o zákazu vjezdu

K tomu bude sloužit i druhý most přes Jižní spojku (u ulice Ke Garážím), který bude také opraven, aby dosáhl potřebné únosnosti. V momentě, kdy budou všechna nová opatření fungovat, změříme hluk a pokud zaznamenáme příliš vysoké hodnoty, dostanou ulice ještě navíc nový nízkohlučný povrch a dodržování snížené rychlosti vynutíme úsekovým měřením.

Pokud navrhovaná opatření na Spořilově nepomohou, budeme znovu jednat o nepřijaté variantě úplného zákazu vjezdu kamionů do Prahy. Jediným, definitivním a nejlepším řešením ovšem i nadále zůstává urychlená dostavba Pražského okruhu.

Josef Nosek
Autor je náměstkem pražského primátora a radním pro dopravu za ODS.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů