Pátek, 29. března 2024

Nevyhazujte neprůhledné světlomety, vyleštěte je

Nevyhazujte neprůhledné světlomety, vyleštěte je

Přechodem od skleněných krytů světlometů k plastovým dosáhli výrobci automobilů úspory nákladů i snížení hmotnosti vozů. Špatnou zprávu pro řidiče představuje fakt, že jsou polykarbonátové kryty i s ochrannou UV vrstvou náchylnější k opotřebení vnějšími vlivy. Do nedávna byla výměna světlometů jediným řešením jejich špatného stavu. Jednodušší a levnější alternativu představuje renovace.

Dle statistik jsou nejčastější potíží při kontrolách STK problémy s osvětlením vozů. Zejména u starších modelů automobilů se totiž často setkáváme se zmatněním nebo zežloutnutím povrchu světlometů. To má za následek jejich nižší výkonnost a tím i snížení bezpečnosti. Tento problém pomáhá eliminovat renovace světlometů. Ta dodává světlometům opotřebeným povětrnostními vlivy či kartáči myček nový život a zvyšuje tak bezpečnost. Zrenovované světlomety zajistí i lepší vzhled vozu a zvyšují jeho hodnotu.

Renovace světlometů stojí méně než nová světla

Renovace světlometů představuje rovněž úspornější alternativu ke koupi nových světel. Nový život lze krytům světel vdechnout pomocí renovace dvojím způsobem. První možností je navštívit autorizovaný autoservis s profesionálním řešením pro renovaci světlometů. Obnovu světlometů lze ale zvládnout i doma v garáži, pomocí např. 3M sady pro renovaci světlometů. Nejedná se o nikterak složitý proces a zvládne ho každý trochu šikovný řidič jen s použitím vrtačky. Renovace krytu světlometu za pomoci sady pro renovaci světlometů začíná odbroušením zoxidované vrstvy UV laku, zpravidla zrnitostí P500. Tento první krok je pro obnovení průhlednosti světlometu nejdůležitější a je třeba ho provést pečlivě. V dalších krocích je povrch světlometu zjemňován broušením jemnějšími brusivy, zrnitosti od P800 po P3000. Po přebroušení následuje leštění brusnou pastou, speciálně určenou pro čiré plasty.

ZDROJ:http://solutions.3mcesko.cz, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů