Pátek, 19. dubna 2024

EuroOil sází na biopaliva

Nová obchodní strategie se zaměřuje na širší nabídku produktů, biopaliva vítězí především svojí cenou..

EuroOil sází na biopaliva


Čerpací stanice EuroOil se jako první celorepubliková síť rozhodla pro plošné nasazení prodeje vysoceobjemových biopaliv. Do konce roku bude na šedesáti stanicích v nabídce buď Ethanol E85 nebo směsná motorová nafta SMN 30.
EuroOil tím zahájí svoji novou obchodní strategii - rozšířit portfolio pohonných hmot na čerpacích stanicích a nabídnout každému řidiči palivo, o které má zájem a potřebuje. "Chceme využít trendu, který nepopiratelně v posledních letech začal a bude pokračovat - využití biopaliv pro automobily. Proto se v rozšiřování nabídky zaměříme především na tento druh pohonných hmot," upřesňuje Jan Duspěva, obchodní ředitel společnosti ČEPRO, které síť EuroOil patří. Toto rozhodnutí zároveň umožní vyhovět legislativě a prodávat na čerpacích stanicích zcela čistou naftu bez biosložky.
V roce 2011 se podle údajů Ministerstva průmyslu a obchodu České republiky o biopalivech u nás spotřebovalo více než 245 tisíc tun FAME (o více jak 33 % oproti 2010) a téměř 79 tisíc tun bioethanolu (meziroční změna + 14 %).
Řidiči jako hlavní výhodu biopaliv vnímají jejich cenovou výhodnost, neboť mají nižší spotřební daň. "Rozdíl může činit u benzínu až deset korun na litr, u nafty jde zhruba o tři koruny. To je v době ekonomické krize, kdy řada lidí počítá každou korunu, velmi zajímavý benefit do rodinného rozpočtu," konstatuje Duspěva. Navíc případná úprava vozu pro využití ethanolu je v dostupné cenové relaci několika tisíc korun.
Společnost ČEPRO má v plánu ujmout se role jednoho z největších hráčů na trhu s vysoceobjemovými biopalivy a nastavit odpovídající standardy jejich prodeje v oblasti technologického zázemí, kvality produktů či prodeje. Firma klade velký důraz na kvalitu a kontrolu jakosti používaných biosložek, ve spolupráci s certifikační agenturou SGS vyvinula Zelenou pečeť jakosti pro biopaliva. Nezbytnou součástí prodeje je také kompletní informační servis.
Prodej biopaliv podpoří firma informační kampaní "Nevzdávejte to! - S biopalivy ušetříte". Ta je připravena ve spolupráci s dodavateli biosložek a biopaliv - společnostmi Preol a Tereos TTD.
"Vnímáme široké zavedení vysoce objemových biopaliv společností ČEPRO jako významný a průlomový signál pro celý trh s pohonnými hmotami v ČR. Věříme, že tento krok nezůstane v budoucnu osamocen v době, kdy provozovatelům sítí čerpacích stanic roste silná konkurence jiných alternativních pohonů - elektrické energie nebo plynu, a které jejich zařízení a sítě tak nevratně nebude potřebovat. Jde o logický a nutný krok zachovat si tržní pozici a podíl na trhu přepravy osob a nákladů, kde v budoucnu dojde k radikálním změnám. Logicky uspějí jen silné společnosti, které budou na tyto změny dopředu připraveny," sděluje Ing. Martin Kubů, místopředseda představenstva PREOL, a.s.
"Biopaliva ve všech formách jsou dosud jedinou alternativou nabízející dnešním provozovatelům sítí další využití jejich zařízení bez jakékoli úpravy. Současně nevyžadují změny jak motorových vozidel, tak celé distribuční cesty paliva do vozidel. Tyto změny v případě masivního přechodu od kapalných paliv k jiným alternativám budou znamenat mnoho miliard korun vynucených nákladů, které v konečném důsledku zaplatí v budoucnu přes dnešní lákavé nabídky občan/motorista v ceně vozidla a pohonné látky," doplňuje Ing. Martin Kubů.
"Vnímáme biopaliva jako jednu z alternativ k fosilním zdrojům energie. Vyrábíme je z technických plodin (cukrová řepa), které nekonkurují potravinám. Máme s výrobou dlouhodobé zkušenosti, náš Ethanol E85 splňuje kritéria dlouhodobé udržitelnosti, která zaručují úsporu emisí oproti fosilním palivům, správnou výrobní praxi a nakládání s půdou. Náš produkt je srovnatelný s vyspělou Evropou, kde biopaliva fungují již řadu let," říká Oldřich Reinbergr, předseda představenstva Tereos TTD.
Řidiči se s kampaní setkají na inzertních plochách a čerpacích stanicích. Veškeré informace o nabídce biopaliv jsou k dispozici také na www.nevzdavejteto.cz, aktuální seznam čerpacích stanic s biopalivy je k dohledání také v mobilní aplikaci EuroOil.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů