Čtvrtek, 18. dubna 2024

Letním měsícům ve Francii vládne spolujízda

Letním měsícům ve Francii vládne spolujízda

V letošním létě si Francouzi oblíbili nový způsob dopravy - spolujízdu. Soukromé společnosti vlastnící úseky dálnic se rychle přizpůsobují novému trendu. Spolujízda, nový typ stopování v placené verzi, která je organizována přes internet zažívá ve Francii pravý boom. Hlavním lídrem na trhu je internetový portál Covoiturage.fr , jehož prostřednictvím bylo minulý víkend přepraveno 348 000 cestujících , což představuje například 1 000 plně obsazených vysokorychlostních vlaků TGV . Toto číslo ...

  • Země: Francie
  • Datum zveřejnění: 08.08.2012

V letošním létě si Francouzi oblíbili nový způsob dopravy - spolujízdu. Soukromé společnosti vlastnící úseky dálnic se rychle přizpůsobují novému trendu.

Spolujízda, nový typ stopování v placené verzi, která je organizována přes internet zažívá ve Francii pravý boom. Hlavním lídrem na trhu je internetový portál Covoiturage.fr, jehož prostřednictvím bylo minulý víkend přepraveno 348 000 cestujících, což představuje například 1 000 plně obsazených vysokorychlostních vlaků TGV. Toto číslo je rekordem od založení společnosti v roce 1994.

ilustrační obrázekSpolujízda byla zprvu zaměřena na mladou generaci, která šetřila prostředky na jízdném. V současné době Couvoiturage využívají všechny generace napříč všemi sociálními vrstvami, od rodin s dětmi až po důchodce. Důvodů pro využití spolujízdy je více od ušetření nákladů (benzín, dálniční poplatky), až po ekologický faktor. Na webových stránkách společnosti lze konzultovat, kolik emisí bude ušetřeno vaší jízdou.

Společnosti spravující dálnice ve Francii se rozhodly reagovat na stoupající trend spolujízdy vybudováním více vyhrazených parkovišť. Chtějí tak reagovat na nepovolené parkování v blízkosti stanic pro vybírání mýtného, které se stalo místem pro nástup na spolujízdu. Dokonce se stále častěji stává, že cestující neváhají přecházet dálnici.

Největší lídr pro správu dálnic, firma VINCI, již postavil 13 parkovišť určených pro účastníky spolujízdy a do dvou let chce jejich počet zdvojnásobit. Ředitel divize dálnic, Patrick Jourdan, naznačil, že VINCI zvažuje zavést nový integrovaný systém, který by monitoroval obsazenost vozů a umožnil prodej spolujízdy přímo na dálnicích. Další důležitý hráč na trhu, firma SANEF , plánuje vybudovat 4 nová parkoviště do dubna 2013.

Zdroj: Usine Nouvelle, zpracoval kolektiv kanceláře zahraniční sítě MPO v Paříži.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů