Pátek, 29. března 2024

Drive Green - akce která učí úsporné jízdě

Drive Green - akce která učí úsporné jízdě

Drive Green - pod tímto heslem se konal ve dnech 21. a 22. srpna 2012 truckerský piknik v Brně a Lanžhotě. Pořadatelem akce byla firma Trans.eu - operátor dopravní databáze. Akce nabyla mezinárodní charakter, jelikož se poprvé odehrála už v červenci 2012 na německých parkovištích. V průběhu dvou dnů si v Česku na dvou největších parkovištích pro kamiony mohli účastníci prověřit svoje dovednosti z oblasti úsporné a bezpečné jízdy a také měli možnost zúčastnit se interaktivního eco-kvízu.

Cílem pikniku Drive Green bylo seznámit řidiče 24 tunových vozidel se základy ekologické jízdy. V dnešní době má ekologická jízda značný význam z důvodu vyskoké ceny nafty a narůstajících emisí oxidu uhličitého v ovzduší. Navíc takový styl řízení vozidla zvyšuje úspornost a ekologičnost provozu hmotorového vozidla a v neposlední řadě je i bezpečnější pro všechny účastníky silničního provozu.

Speciálně pro řidiče připravili pořadatelé bezplatné ekologické školení na simulátoru jízdy kamionem, kterého se během dvou dnů zúčastnilo více než 100 řidičů nejen z České republiky a Slovenska, ale také z celé Evropy. Každý řidič měl možnost obrátit se s otázkou z oblasti ekologie a úsporné jízdy na instruktora a dovědět se co zlepšit, aby docílil nižší spotřebu. Všichni účastníci obdrželi tištěného průvodce ekologické jízdy.

Kromě školení eco-drivingu na řidiče čekaly další atrakce a překvapení. Partneři pikniku byly Celní správa, Conti360° a Mercedes-Benz. Každý řidič mohl tyto partnery požádat o poradenství. Například pracovníci Continental a evropské servisní sítě Conti360° zdarma prováděli kontrolu tlaku v pneumatikách nákladních automobilů s celkovou kontrolou pneumatik. Je známé, že nesprávný tlak v pneumatikách má zásadní vliv na spotřebu pohonních hmot a tím i na ekologii. Celní správa v Brně a Lanžhotě vážila nákladní auta a poukazovala na nedostatky. Činnost Celní správy měla výlučně charakter prevence, proto žádný z účastníků nedostal pokutu, pouze byl poučen.

Na pikniku si mohli řidiči také změřit své síly na speciální dráze s překážkami pro mini-monster truck a vyhrát zajímavé ceny pro své velké automobily. Záštitu nad akcí převzali medialní partneři - časopisy Truck Magazín, Trucker a Truck and Business. Hlavním partnerem bylo Sdruženi řidičů a Motocyklová Asociace České republiky. Celá událost byla organizována firmou Trans.eu v rámci akce Eco.Trans.eu, která podporuje ekologické standardy v dopravě a opírá se na redukci jízd bez vytížení.

Alexander Kursevič z oddělení Kominikace firmy Trans.eu již oznámil další školení pro řidiče v Německu, Česku, na Slovensku a Litvě. Více informací o akci Eco.Trans.eu najdete na stránce http://www.eco.trans.eu

Komentář odborníka (Předseda Sdružení řidiču Pavel Lukáš):

Hlavním důvodem je zlepšení životního prostředí pro nás všechny. Na jeho zlepšení se mohou podílet i řidiči nákladních vozidel a to tím, že budou jezdit ekonomicky a hlavně budou o řízení přemýšlet. Jde o dodržování základních pravidel ekonomické jízdy, řádný technický stav vozidel, plynulá jízda a předvídání dopravní situace. Je až z podivem, kolik paliva se dá pomocí těchto jednoduchých pravidel ušetřit. Nesmíme zapomínat, že pokud si naše životní prostředí zničíme, nebudeme mít kde žít. Je proto na každém z nás, aby každý přidal svoji aktivitu ke společnému zlepšení životního prostředí.

Zdroj: www.eulog.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů