Čtvrtek, 25. dubna 2024

Pohyb správným směrem k udržitelné mobilitě

Pohyb správným směrem k udržitelné mobilitě

Mezinárodní kampaň Evropský týden mobility, zaměřená na podporu šetrných forem dopravy, začíná každý rok 16. září a vrcholí 22. září Evropským dnem bez aut. Letošní ročník kampaně, do níž se pravidelně zapojují desítky měst, obcí a regionů z České republiky, bude probíhat pod heslem "Pohyb správným směrem". Cílem kampaně je ukázat možnosti udržitelné městské mobility s výrazným zastoupením veřejné dopravy, cyklistické a pěší dopravy. Také letos podpoří kampaň Evropský týden mobility řada Zdravých měst, obcí a regionů.
Kampaň Evropský týden mobility připomíná problémy s narůstající automobilovou dopravou a je určena všem obyvatelům měst a obcí. K této kampani, která zároveň představuje alternativní, šetrné způsoby dopravy, se letos zatím hlásí více než 1600 měst z celé Evropy. V České republice se do aktivit probíhajících v rámci kampaně Evropský týden mobility zapojují také členové Národní sítě Zdravých měst ČR (NSZM). Tato asociace samospráv byla v minulosti v ČR mezi prvními, kdo mezinárodní kampaně na podporu alternativních způsobů dopravy podpořili.
Letošním tématem kampaně Evropský týden mobility je "Pohyb správným směrem". Pohybové aktivity, podpora pěší chůze, cyklistiky, ale i ukázky dalších způsobů přepravy, jako je jízda na bruslích či koloběžkách, tvoří tradiční součást doprovodných aktivit Evropského týdne mobility. Letošní téma kampaně v sobě zahrnuje také postupné systémové změny, pohyb k udržitelným formám dopravy ve městech. Kampaň Evropský týden mobility je příležitostí, jak prezentovat občanům trvalá a vzájemně provázaná opatření pro zklidnění dopravy. Podpora hromadné dopravy, bezbariérová řešení či budování cyklostezek tvoří mozaiku opatření, která přisívá k celkovému zvyšování kvality prostředí ve městech a obcích.
Také letos (20. 9.) budou v rámci kampaně Evropský týden mobility vyhlášeny vítězné projekty soutěže "Cesty městy" zaměřené na zklidňování dopravy, tentokrát v rámci Konference o udržitelné dopravě v České Třebové. Soutěž Cesty městy pořádá Nadace Partnerství, NSZM je jedním z partnerů soutěže.
Další informace a seznam zapojených měst naleznete na stránkách Ministerstva životního prostředí (http://www.mzp.cz/cz/news_etm_2012). Seznam zapojených měst z celé Evropy a další informace o mezinárodních souvislostech kampaní naleznete na stránce www.mobilityweek.eu. Evropský týden mobility je také na Facebooku.
Kompletní přehled programů a dalších informací ke kampaním Evropský týden mobility a Evropský den bez aut ve Zdravých městech naleznete na adrese www.ZdravaMesta.cz/etm.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů