Sobota, 20. dubna 2024

Spotřeba bionafty v Česku mírně roste

Spotřeba bionafty v Česku mírně roste

Spotřeba bionafty v Česku mírně roste. Za první pololetí se spotřebovalo 130.000 tun takzvaných metylesterů mastných kyselin (FAME), které se využívají jako součást bionafty. Proti stejnému období loni vzrostla jeho spotřeba o tři procenta. Novináře o tom dnes informoval ředitel Sdružení pro výrobu bionafty Petr Jevič. Výroba složek bionafty se v první polovině roku snížila o šest procent na 99.000 tun.

Podle Jeviče se v pololetí zvýšil dovoz a naopak klesl vývoz FAME, což se promítlo v poklesu výroby. Zhruba dvojnásobně na téměř 51.000 tun však vzrostla produkce bioetanolu, který se přimíchává do benzinu. Spotřebu podle Jeviče silně táhnou vysoceobjemová biopaliva E85 a bionafta B100, které mají sníženou sazbu spotřební daně, a jsou tak levnější než běžné pohonné hmoty.

Zvýšená spotřeba biopaliv souvisí především s předloňským navýšením povinného přimíchávání biosložek do motorové nafty ze 4,5 procenta na šest procent. Povinně přimíchávaný podíl bioetanolu do benzinu vzrostl z 3,5 procenta na 4,1 procenta.

Nyní podle Sdružení pro výrobu bionafty v ČR funguje zhruba 300 veřejných stanic, které zákazníkům nabízejí vysoceobjemová biopaliva. Řada čerpacích stanic ale také tyto pohonné hmoty nasazuje, aby pak biosložky nemusely přimíchávat do běžného benzinu a nafty.

Vysoceobjemová biopaliva využívají mnozí nákladní dopravci, používá je také provozovatel autobusů Veolia Transport v Teplicích. Vozy však pro tyto paliva potřebují speciálně upravené motory.

Sdružení pro výrobu bionafty dnes zároveň kritizovalo nový záměr Evropské komise po vypršení současné legislativy omezit dotace na biopaliva. Brusel se po dřívější podpoře biopaliv nyní začal obávat, že jsou méně šetrná k životnímu prostředí, než se původně předpokládalo.

Podle Jeviče tím však bude ohrožen celý průmyslový sektor, do kterého již podniky investovaly miliardy. Zároveň by omezení biopaliv způsobilo v Česku ztrátu tisíců pracovních míst, dodal. Biopaliva podle něj obklopuje řada mýtů, jako například že kvůli jejich produkci není na polích dostatečný prostor pro potraviny. "Vždyť vládou schválený akční plán pro biomasu uvádí, že v rámci České republiky je k dispozici 32 procent zemědělské půdy využitelných pro energetické účely," dodal Jevič.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů