Pátek, 19. dubna 2024

O smogu v Hranicích budou řidiče informovat tabule na dálnici

O smogu v Hranicích budou řidiče informovat tabule na dálnici

Na smog v Hranicích na Přerovsku bude řidiče upozorňovat nově také informační tabule na dálnici D1. Text budev případě smogové situace doporučovat, aby omezili průjezd městem. Hranice jsou prvním městem v republice, které tabule vyžije pro tyto účely. Radnice si od toho slibuje snížení dopravního provozu. ČTK to dnes řekla vedoucí odboru životního prostředí Ivana Zaoralová. Informovanost řidičů je jedním z balíčku opatření, kterým se radnice snaží zlepšit kvalitu ovzduší.

Text s upozorněním bude na informačních tabulích dálnice D1 umístěn na 319. kilometru směr Praha a 306. kilometru směr Ostrava. "Jakmile nastane první smogová situace, upozorňující text vyvěsí operátoři Národního dopravního informačního centra (NDIC) na informační cedule na dálnici. Nejde o příkaz, je to spíše požádání, aby řidiči brali na tuto situaci ohled a nejezdili přes Hranice, ale sjížděli někde jinde. Informace je určena především pro tranzity," uvedla Zaoralová.

Využití informačních tabulí na dálnici i pro tyto účely potvrdili dnes i zástupci NDIC při Ředitelství silnic a dálnic. Jde zatím o první případ. "Ředitelství silnic a dálnic jim to povolilo. Je to jistý druh dopravní informace pro řidiče. Textem ale nemůžeme zakázat průjezd nebo něco nařizovat, pouze můžeme upozornit na to, že v Hranicích je smogová situace, a můžeme tam dát informaci o tom, ať řidiči omezí průjezd," řekl dnes ČTK zástupce centra Ctirad Weissmann. Upozornil zároveň na to, že cedule slouží v první řadě k informování řidičů o situaci na dálnici. "Text tam bude umisťován pouze v případech, že tam nebude text o aktuální dopravní situaci na dané komunikaci," doplnil.

Informování o smogové situaci na tabulích dálnice je jedním z opatření radnice v boji za lepší kvalitu ovzduší. Letos zástupci města například zakázali vjezd do Hranic nákladním autům s nezakrytým nákladem. Každoročně se také zaměřují na zvýšenou očistu ulic. Od září svým obyvatelům umožnili sledovat kvalitu ovzduší ve městě v přímém přenosu na internetu. Informační monitorovací systém najdou i na stránkách radnice.

Hranice se na kvalitu ovzduší zaměřují už několik let především proto, že město je dlouhodobě uváděno jako oblast se zhoršenou kvalitou ovzduší, na které se podílí především polétavý prach. Podle zástupců radnice má zvýšenou prašnost na svědomí zejména automobilová doprava, malé zdroje znečištění ovzduší, jako je vytápění domů, velké průmyslové podniky i vzdálené zdroje, například z Ostravska.

Alena Horáková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů