Středa, 24. dubna 2024

Aktuality z Evropské unie - SILNIČNÍ DOPRAVA

Aktuality z Evropské unie - SILNIČNÍ DOPRAVA

EU přijde se strategií CO2 pro těžká vozidla - S množstvím simulačních modelů se má ověřovat spotřeba pohonných hmot a bilance CO2 u různých konfigurací nákladních vozidel, nasazovaných na rozličných trasách. První výsledky očekává Phillip Owen, šéf generálního ředitelství pro záležitosti životního prostředí Evropské komise, v polovině příštího roku. Na tomto základě představí Brusel strategii snižování emise CO2 pro těžká nákladní auta. Owen to uvedl na symposiu, pořádaném Svazem německého autoprůmyslu (VDA) u příležitosti veletrhu užitkových vozidel IAA koncem září.

Prvním krokem má být realizace navrhovaných opatření, jež se uvedou v tzv. Bílé knize o dopravě, např. přezkoumání rozměrů a hmotností. Dále jsou aktuální náměty uplatnění certifikace CO2 pro dopravní sektor v evropském obchodním systému. Dlouhodobě spatřuje Komise velký potenciál omezování CO2 v zákonem stanovené regulaci. Náklady, jež musí výrobci investovat do vývoje nových technologií, by se měly vyrovnávat cestou zvýšené konkurenční schopnosti, mínil Owen. Jak ukázala diskuse, smysl regulace emisí CO2 však bude dopravním odvětvím zpochybňován. Vždyť snižování spotřeby pohonných hmot je z nákladových hledisek cílem všech provozovatelů dopravy.

Přesto si sotva kdo vážně myslí, že se to obejde bez zákonných opatření. Starosti dělá hrozící cvičení s paušální reglementací jako u osobních aut a lehkých užitkových vozidel. Naděje mnohých politiků na nasazení elektricko-bateriové trakce v těžkých užitkových vozidlech mařil Bernd Maierhofer, odpovědný u MAN za vývoj a rozvoj. Aby se 40t vozidlo vybavilo pro denní proběh 750 km vhodnou baterií, musela by vážit 15 t a přišla by v nákupní ceně na 2,25 mil. eur. Budoucnost těžkých nákladních vozidel vidí spíše v nasazení syntetické nafty příští nebo přespříští generace.

AUTOR: Jiří Kladiva

Zdroj:Logistika
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů