Čtvrtek, 28. března 2024

V Kladně a okolí začne jezdit pět nových autobusů na plyn

V Kladně a okolí začne jezdit pět nových autobusů na plyn

Dopravní společnost ČSAD MHD Kladno v prosinci nasadí na linky pět nových autobusů poháněných stlačeným zemním plynem (CNG). Cena jednoho nového autobusu byla kolem pěti milionů korun, řekl dnes ČTK ředitel společnosti Ludomír Landa. Bližší informace k ceně neuvedl. Celkem podnik vlastní 14 autobusů na plyn, v budoucnosti by jich chtěl mít kolem 60.

Nová vozidla jsou bezbariérová, nízkopodlažní a mají výklopnou plošinu pro nástup vozíčkářů. Součástí výbavy nových autobusů je mimo jiné akustický systém pro vyhlašování zastávek a informační systém pro nevidomé.

Dva nové autobusy budou podle Landy nově jezdit na příměstských linkách mezi Kladnem a Křivoklátskem a dva budou zařazeny na městské linky, které projíždějí čtvrtí Švermov, kde jsou často překročeny povolené limity pro čistotu ovzduší. Poslední autobus bude jezdit na běžných městských linkách.

Nákupní cena nových autobusů je vyšší než u vozidel na naftu, jejich provoz je ale naopak levnější. "Cenový rozdíl dieselového a plynového autobusu se snížil na 400.000 až 500.000 korun. Dřív se udávalo, že je 800.000 až jeden milion korun, takže se ten rozdíl pomalu snižuje," dodal Landa.

Autobusy na CNG provozují dopravní podniky v několika krajích. Vozí třeba cestující v Jihlavě nebo K. Varech. Kladenský podnik by podle Landy chtěl, aby tvořily asi třetinu vozového parku. Nákup a počet nových vozů v příštím roce se bude odvíjet od případného získání dotací na vozidla od Středočeského kraje. "Očekáváme, že rozhodnutí, jestli jsme prošli, se dozvíme v únoru," dodal Landa.

ČSAD MHD Kladno má v garážích kolem 170 autobusů. Kvůli vozidlům na CNG vybudovala v areálu podniku plnicí stanici za 17 milionů korun. Firma zajišťuje městskou autobusovou dopravu v Kladně, dále provozuje linky zapojené do systému Středočeské integrované dopravy a Pražské integrované dopravy. Na téměř 70 linkách ročně převeze kolem 10 milionů cestujících.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů