Čtvrtek, 18. dubna 2024

Vstup na 'zelený' seznam dodavatelů firmu nic nestojí

Jakákoli firma, která se chce stát odborným dodavatelem prací v rámci programu Státního fondu životního prostředí České republiky nazvaného "Zelená úsporám" se může kdykoli v jeho průběhu zaregistrovat.
Vstup na 'zelený' seznam dodavatelů firmu nic nestojí

Žádosti o registraci do seznamu odborných dodavatelů je možné posílat na státní fond životního prostředí ode dneška až do 30. června 2012.

Registraci lze provést prostřednictvím jednoduchého formuláře. Ten je k dispozici na webových stránkách www.zelenausporam.cz Zápis do seznamu je bezplatný.

Co je třeba uvést v žádosti

Ve formuláři žádosti zájemce uvede následující:

1. Své indentifikační údaje, případně také údaje další oprávněné osoby.

2. Svoji odbornou způsobilost, která ho opravňuje dodávat nebo vykonávat to, co v rámci programu chce svým zákazníkům nabízet.

3. Reference o počtu zrealizovaných zakázek v období posledních dvou let.

4. Název dokladu prokazujícího členství v Hospodářské komoře nebo v jiné profesní organizaci. Tou mohou být například Svaz podnikatelů ve stavebnictví, Cihlářský svaz Čech a Moravy nebo Cech pro zateplování budov. Pokud má dodavatel nějaké certifikáty, doloží také je.

Jak se dostat na seznam

Každá žádost musí projít tímto postupem.

1. Podání žádosti na krajském pracovišti Státního fondu životního prostředí. Možné přes internet nebo osobně.

2. Její přijetí Státním fondem životního prostředí ČR.

3. Kontrola uvedených údajů a příloh.

4. Výzva k odstranění nedostatků. Pokud úředníci fondu shledají žádost a její přílohy v pořádku, zapíší zájemce do seznamu odborných dodavatelů.

5. Nevyhovuje-li žádost, zájemce je vyzván k doplnění, odstranění nedostatků a proces kontroly se opakuje tak dlouho, než je žádost formálně v pořádku.

6. Vyřazení ze seznamu může nastat, jestliže odběratel průkazně doloží svou negativní zkušenost se službou poskytnutou dodavatelem, který v seznamu figuruje.

Podle Ireny Plockové, vedoucí odboru programu při státním fondu životního prostředí, bude doba od podání žádosti do připsání zájemce do seznamu krátká. Po zahájení přijímání žádostí však bude nutné počítat s delší lhůtou z důvodu avizovaného velkého počtu zájemců.

Kdo a co je v seznamech

Program Zelená úsporám vymezuje dva základní seznamy.

1. Seznam odborných dodavatelů, který bude obsahovat firmy, jejichž služby lze poptávat pro realizaci dotovaných projektů.

2. Seznam výrobků a technologií, který vyjmenovává materiály, výrobky a technologie splňující zákonem dané požadavky na technické a ekologické parametry.

Jsou to:

1. Akumulační nádrž

2. Dveře

3. Kotel na biomasu

4. Okna

5. Střešní okna

6. Rekuperace

7. Tepelná čerpadla

8. Zásobník teplé vody

9. Zateplení podlah, stěn, střech

10. Solární kolektory

K čemu program slouží

Smyslem seznamu evidence odborných dodavatelů je především ochrana odběratelů. "Pomocí něj chceme klienty programu chránit před tím, aby takzvaně nenaletěli nekvalitním firmám, které často nabízejí dumpingové ceny, ale neposkytnou za ně dobře a odborně provedenou práci," říká Jakub Kašpar, ředitel odboru vnějších vztahů a tiskový mluvčí Ministerstva životního prostředí ČR.

Program Zelená úsporám bude také vytvářet nové příležitosti pro menší a střední firmy regionálního charakteru. Dá se říct, že program pomůže snížit dopady hospodářské krize, protože s řadou výrobků ze seznamu právě obory krizí dotčené běžně pracují. Činnosti, jako jsou zateplení domů, výměna oken a kotlů či instalace fototermických panelů, jsou profese, které trpí poklesem výstavby.

AUTOR: Vítězslav Křížek
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů