Úterý, 23. dubna 2024

Zateplovací boom nepřišel. Jsou jen dvě žádosti

Zateplovací boom nepřišel. Jsou jen dvě žádosti

Z pětadvacetimiliardového balíku chtějí ukrojit peníze na zateplování domů jen dva lidé - Pravidla pro dotace jsou přísná, kritizují projekt odborníci

Kvůli dotacím na zateplování domů stály nedávno před úřady po celé zemi fronty lidí. V praxi je ale situace zcela opačná. Státní fond životního prostředí měl po dvou týdnech jen dvě podané žádosti. Podle kritiků je to způsobeno tím, že lidé přišli na to, že na dotace buď nedosáhnou, nebo je odradilo množství formalit.

Ministerstvo životního prostředí má letos na program k rozdělení deset miliard korun. K přepážkám fondu se na dotace přišly ptát za dva týdny více než dva tisíce lidí, další více než čtyři tisíce lidí se ptaly po telefonu. Program běží od 22. dubna. "Lidé uvěřili bombastické kampani ministerstva, že se dostane na každého. Teď zjišťují, že musejí dát nejdříve nějakých patnáct tisíc ze svého za projekt, a pak mohou klidně zjistit, že se jim zateplovat vůbec nevyplatí," říká Richard Richtermoc z vedení společnosti Thermoil, která se zabývá vytápěním.

Že se lidé hromadně nepouštějí do zateplování s dotacemi, potvrzují i zástupci stavebních firem. "Máme momentálně asi pětadvacet zakázek. Žádná se zatím netýká toho programu. Lidé spíš vyčkávají. Čeká je zátěž formalit," říká Leoš Žemlička z českobudějovické firmy Lemisped CB.

Podle Státního fondu životního prostředí, který žádosti vyřizuje, se zájem zhruba do měsíce zvýší.

"Nějakou dobu trvá, než si lidé nechají zpracovat projekt," vysvětluje mluvčí fondu Lenka Brandtová. Projekt je nutný jako příloha k žádosti, kterou fond posuzuje.

Jenže do programu se mohou hlásit i lidé, kteří už zahájili stavbu a zateplují. "Ale nikdo dosud nezatepluje tak masivně, jak určují pravidla pro udělení dotace, proto se stavebníci do programu nehlásí," míní Richtermoc.

Podmínky odradily například lidi na venkově. Pokud žije ve společném bytovém domě například pět rodin a každá má svůj kotel, z programu nemají šanci dostat peníze na jejich výměnu. Musely by se domluvit na společném topení.

Z programu by ale dostaly jen peníze na kotel a jeho připojení do sítě. Rozvody a stavební úpravy kvůli společnému vytápění by platily samy.

Státní fond také neuvolní peníze na jednoduché zateplení, které si například dělají lidé sami. Pokud chtějí dotace, musejí si najmout odbornou firmu. Kromě zdí je čeká i výměna oken nebo zateplení střechy, aby z domu unikalo co nejméně tepla. "Kompletní zateplení vyjde i na milion korun. Lidem se poté investice vrací zhruba třicet let. A kdoví, jaké budou v té době technologie," říká Richard Richtermoc.

Zateplování

- Za první dva týdny měl Fond životního prostředí dvě žádosti z celé republiky. Program se rozběhl 22. dubna.

- Na pobočkách se na dotace ptalo 2324 lidí, 4366 zájemců se ptalo po telefonu.

- Podle fondu se počet žadatelů zvýší za měsíc, protože si nechávají zpracovat projekty.

- Podle kritiků jsou však podmínky příliš přísné.

AUTOR: Petr Weikert
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů