Pátek, 19. dubna 2024

Na zelené miliardy dosáhne víc lidí?

Na zelené miliardy dosáhne víc lidí?

Dotace na zateplování se rozšíří, půjde žádat i zpětně Přísné limity ale platí, stát přispěje jen na ekologické domy.

K dotacím na zateplování domů se dostane víc lidí. Program, ve kterém si Češi mohou rozebrat 25 miliard, se po pěti týdnech ukázal jako příliš komplikovaný a musí se zjednodušit.

O peníze byl nejdříve tak velký zájem, že tisíce zájemců strhly ministerský web. Přihlášku ale zatím podalo jen devět lidí, osm dalších ji konzultuje se státními úředníky.

Hlavní novinkou je, že dotace dostanou i lidé, kteří například před lety vyměnili okna nebo zaizolovali střechu a nyní se rozhodnou zateplit i zbytek domu. Lidé tak mohou dostat od státu příspěvek i na to, co už dávno stojí - lhůtu ministerstvo nechalo otevřenou, žadatel musí pouze předložit faktury.

Jejich okna či izolace na střeše přitom nemusí být tak kvalitní, jak ministerstvo v původních podmínkách požadovalo. To je další změna: rozhodovat se bude jen podle toho, jak je dům ve výsledku úsporný. "Bude nás zajímat celková roční potřeba tepla," prohlásil ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Štěpánek.

Nároky na to, jak mají být domy šetrné, se ale mění, ačkoli řada odborníků ze stavebnictví je považuje za příliš přísné. Je proto možné, že na peníze i nyní dosáhne jen málo lidí.

"I za uvolněných podmínek je to skoro neproveditelné. Lidé mají velké očekávání, ale když se s podmínkami blíže seznámí, jsou zklamáni. U nás určitě žádný nával žadatelů nemáme," popsal Aleš Kocourek, ředitel společnosti Kasten, která se zateplováním zabývá.

AUTOR: Petr Weikert
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů