Sobota, 20. dubna 2024

Banky půjčí miliardy na zateplování

Dotaci na zateplení chce z celé země jen pětatřicet lidí...
Banky půjčí miliardy na zateplování

V rámci programu Zelená úsporám banky nabídnou výhodné úvěry.
Je to poslední šance, jak oživit skomírající státní program zateplování rodinných domů. Včera se k projektu připojilo pět velkých bank, které nabídnou ve stovkách poboček lidem výhodnější půjčky, z nichž zateplení zaplatí.

Stát má letos pro zelené dotace nachystáno deset miliard korun, za dva měsíce se ale do programu přihlásilo jen pětatřicet lidí.
A jednou z největších překážek jsou právě prvotní výdaje.

Zateplit rodinný dům podle ministerských regulí totiž stojí zhruba půl milionu a dotaci dostanou lidé až po ukončení stavby. "Finance jsou pro lidi důležitou startovací pobídkou," věří
Irena Plocková, která má ve fondu zelený program na starosti.

Pětice velkých bank zpřístupní lidem v ČR více než tisíc poboček. Nabídne zvýhodněné půjčky, hypotéky či levnější platby za předčasné splacení úvěru. Přesné podmínky budou k mání na pobočkách.

Kdo posoudí projekt?

Česká spořitelna už příjem žádostí zahájila v polovině června. "Zaznamenali jsme celou řadu dotazů, žádost jsme ale zatím žádnou nepřijali," sdělil Ladislav Dvořák z České spořitelny. Ostatní banky otevřou své zelené přepážky v příštích dnech, o úvěry bude možné žádat i na vybraných poštách.

K vyřízení dotace musí ale lidé
i přesto navštívit krajské pracoviště Státního fondu životního prostředí. Odborníci tam posoudí projekt, pak určí výši dotace a dají na dokument razítko. S tím půjdou lidé do banky, aby získali úvěr za výhodnějších podmínek než obvykle.

Ti, kteří se nerozhodnou zateplovat, ale ze zeleného programu si vyberou dotace například na tepelné čerpadlo či solární panely, mohou jít se žádostí a projektem přímo do banky.

Na zelených úsporách ale nevydělají jen banky, kterým program naláká klienty. Server Týden.cz včera zveřejnil, že na šedesát milionů korun určených na propagaci Zelené úsporám sáhne i neznámá soukromá společnost Coge, která zvítězila ve výběrovém řízení. Patří Martinu Schusterovi, asistentovi poslance Jana Bauera (ODS).

Přísné podmínky

Na zelený program má letos Česko vyhrazeno deset miliard korun, které získalo z prodeje emisních povolenek Japonsku. Peníze musí vyčerpat do roku 2012, jinak by je muselo vrátit. Do programu přijde navíc v příštích letech dalších patnáct miliard korun. Může je využít až 250 tisíc domácností, určené jsou ale i firmám či obcím.

Přísné podmínky poskytování dotací se netýkají jen financí, ale
i stavařiny. Pokud se lidé rozhodnou zateplit celý dům, musejí dosáhnout roční potřeby tepla 40 kilowatthodin na metr čtverečný. Pak dostanou necelé dva tisíce korun na metr čtverečný. Ministerstvo nastavené hodnoty již měnit nemůže, nedávno alespoň uvolnilo časovou hranici programu. Na peníze dosáhnou i ti, kteří například okna svého domu vyměnili už před lety.

Které banky půjčí peníze:

Česká spořitelna
Přijímá žádosti o zelené půjčky od 15. června na všech svých pobočkách.

ČSOB
Příjem žádostí o půjčky zahajuje 29. června na více než dvou stech pobočkách a na vybraných, tzv. tříhvězdičkových poštách.

Komerční banka
Zelené úvěry poskytuje od
1. července na každé své pobočce.

LBBW Bank
Půjčky poskytuje od
22. června ve svých zhruba třiceti pobočkách.

UniCreditBank
Na zhruba šedesáti místech bude nabízet výhodnější úvěry od 16. července

Malý zájem
35 lidí v celé zemi dosud zažádalo o zelené dotace na zateplení rodinných domů. Všeobecně se očekával zájem minimálně stovek lidí.

AUTOR: Petr Weikert
AUTOR-WEB:petr.weikert@economia.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů