Pátek, 29. března 2024

Zelená úsporám: na dotace zatím nikdo nedosáhl

Zelená úsporám: na dotace zatím nikdo nedosáhl

Velkolepý start, nulový výsledek. Tak by se daly shrnout necelé tři měsíce, jež uběhly od spuštění programu Zelená úsporám. Úctyhodný plán, který měl během čtyř let pomoci ušetřit energii až 250 tisícům domácností v Česku, zatím žádné ovoce nepřinesl. Z celkem 43 žádostí, které dorazily do Státní fondu životního prostředí, úředníci nemohli doposud vyhovět ani jediné.

Nejasnosti panují zejména kolem avizovaného zmírnění podmínek, jež by mohlo dotace zpřístupnit více lidem. Ačkoli se o změnách hovoří již od třetího květnového týdne, úprava pravidel je stále v nedohlednu. „Předpokládáme, že k úpravě podmínek programu dojde na přelomu července a srpna," tvrdí nyní mluvčí fondu Lenka Brandtová. Konečný seznam změn, ve kterém by se mělo objevit například zpětné uznání výměny oken, by měl být znám v polovině července. Po úpravě požadavků by na rozdíl od současnosti měla být podstatná celková úspora tepla, nikoli to, jak jí lidé dosáhnou. Zrušeno by mohlo být také omezení na domy z cihel. Na úsporná opatření by tak mohli dosáhnout i majitelé jiných druhů staveb.

Vůbec největšímu zájmu se zatím u zájemců o energeticky šetrné bydlení těší zateplení. „Nejvíce žádostí je na zateplení fasád budov, na druhém místě jsou solární systémy," vypočítává hlavní taháky Lenka Brandtová. Lidé podle ní v žádostech nejčastěji zapomínají na nutné přílohy i na takové detaily, jako je jednotný podpis. „Třeba list vlastnictví nebo některé dokumenty jsou podepsány manželem a jiné manželkou - podpisy musí být na všech dokumentech stejné," dodává mluvčí.

Státní fond životního prostředí má v rámci programu rozdělit mezi zájemce o zateplení, výstavbu domů v pasivním standardu a o výměnu starého kotle za ekologické vytápění celkem 25 miliard korun, jež Česko získá z prodeje emisních povolenek. Prvních 10 miliard by mělo být uvolněno ještě letos, zbývajících 15 miliard bude následovat v dalších dvou letech.

Zdroj:Týden
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů