Úterý, 16. dubna 2024

Zelená úsporám - velké plácnutí do vody a zbytečně vyhozené peníze

Zelená úsporám - velké plácnutí do vody a zbytečně vyhozené peníze

Na dotačním humbuku vydělaly reklamní agentury s propagací dotačního programu a vydělávají zatím společnosti, které zateplují (některé). Vyčíslí někdo, jak vydělalo životní prostředí ?

Shodou okolností jsem si nechávala letos vyměnit okna. Protože postupuji systémem, že si kupuji to, na co mám, nebo na co si půjčím s minmálním rizikem následných komplikací, zatepluji postupně. Před pěti lety dvě okna a obvodová zeď podkroví, letos čtyři okna. Tím je hotovo do ulice a tam, kde to fouká, vnitroblok počká. Nemíním zateplovat střechu - je to kvalitní klasická sedlová a nemá to zatím smysl, protože se uvažuje o využití k bydlení. U řadového domku z roku 1934 není důvod kromě odfláknutého podkroví zateplovat zdi. Dům má navíc kvalitní sklepy. Protože počítám, počkala jsem si s výměnou oken na leden - špičková eurookna s trojsklem za cenu dvojskla s 30 % slevou. Bez dotace, bez parazitických výpočtů úspor. Jak jsem si nejprve rvala vlasy, že jsem zateplila před vyhlášením dotací, teď si naopak pochvaluju, že jsem to stihla včas před dotačním humbukem, na kterém si vydělaly reklamní agentury s propagací dotačního programu a vydělávají společnosti, které zateplují.

Kdyby se balík miliard z laikovi ne zcela pochopitelného obchodu s emisními povolenkami investoval do razantního zkvalitnění veřejné dopravy včetně infrastruktury nebo jen na údržbu zanedbaných silnic nižších tříd včetně mostů, bylo by to prospěšné všem a rozhodně by to bylo transparentnější, ale asi ne dostatečně prvoplánově ekologické.

To mne samozřejmě napadá jako profesionála v oboru dopravy, ale jistě by se našlo i něco dalšího s příznivým vlivem na životní prostředí a pracovní trh.

I utrácet se musí umět.

Dagmar Braunová

http://www.ceskamedia.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů