Čtvrtek, 25. dubna 2024

Česko a Španělsko uzavřely dohodu o prodeji 5 milionů kjótských kreditů

Česko a Španělsko uzavřely dohodu o prodeji 5 milionů kjótských kreditů

Česká republika prostřednictvím Ministerstva životního prostředí a španělské Ministerstvo životního prostředí, venkova a moří podepsaly smlouvu o převodu pěti milionů kjótských jednotek v rámci programu Zelená úsporám. Dohodu podepsali ministr Ladislav Miko a státní tajemnice pro změny klimatu Teresa Ribera Rodriguez.

Česká republika prostřednictvím Ministerstva životního prostředí a španělské Ministerstvo ž"ivotního prostředí, venkova a moří podepsaly dohodu o nákupu jednotek přiděleného množství na prodej a nákup pěti milionů jednotek přiděleného množství (AAU) na základě článku17 Kjótského protokolu, který povoluje stranám uvedeným v příloze B podílet se na obchodování s emisemi za účelem splnění svých závazků na základě článku 3 protokolu.

K nákupu a prodeji došlo na základě programu Zelená úsporám, mechanismu, prostřednictvím něhož investuje Česká republika výtěžek z prodeje jednotek přiděleného množství do činností na snížení emisí skleníkových plynů. Oblast zelených aktivit, které mohou být financovány z těchto transakcí, zahrnuje:
(1) podporu úspor energie v sektoru bydlení;
(2) podporu instalací pro vytápění s využitím energie z obnovitelných zdrojů v sektoru bydlení;
(3) podporu novostaveb v pasivním energetickém standardu.

Česká republika má na prodej k dispozici celkem 100 milionů jednotek přiděleného množství (včetně těch, které již prodala) a smlouva se Španělskem je již čtvrtou dohodou o nákupu jednotek přiděleného množství (na začátku roku 2009 podepsala Česká republika smlouvy s Organizací pro rozvoj nových energetických a průmyslových technologií a na podzim roku 2009 se společností Mitsui & Co., Ltd a s Rakouskem). V roce 2007 se rozhodla účastnit se mezinárodního obchodování s emisemi a v roce 2008 přijala obecný rámcový zákon, který toto obchodování upravuje.

Pro Španělsko je to třetí transakce tohoto typu, poté, co vloni podepsalo smlouvu s Maďarskem a v září 2008 s Lotyšskem. Jedná se o součást snahy o to, aby se z mezinárodního obchodování s emisemi stal doplňkový flexibilní mechanismus, pomocí něhož budou moci strany uvedené v příloze I Kjótského protokolu splnit stanovené cíle.

Přeji pokud možno příjemný den

Jakub Kašpar
Ředitel odboru vnějších vztahů a tiskový mluvčí
Ministerstvo životního prostředí

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů