Středa, 24. dubna 2024

Zelená úsporám se může rozšířit o zateplování škol

Zelená úsporám se může rozšířit o zateplování škol

Praha - Rada Státního fondu životního prostředí, devatenáctičlenný poradní sbor ministra, doporučil, aby se program Zelená úsporám na zateplování domů a výměnu starých kotlů na uhlí za ekologické vytápění rozšířil o školy, školky a další veřejné budovy.

"Navrhli jsme dát pět miliard na zateplování veřejných budov," potvrdil Aktuálně.cz poslanec a člen rady Přemysl Rabas.

Nastupující ministryně životního prostředí Rut Bízková případné rozšíření programu Zelená úsporám pokládá za jednu ze svých priorit v čele resortu. "Nechci to ale zatím mediálně rozebírat. Je to teď věcí naší vnitřní diskuse," řekla Aktuálně.cz Bízková.

Zelená úsporám je největší dotační program pro domácnosti v historii. Na zateplování nebo podporu nových maximálně úsporných domů má zatím k dispozici zhruba 17 miliard korun, které stát získal prodejem takzvaných emisních kreditů na skleníkové plyny.

Rodinné domy, pak i paneláky

Program byl spuštěn před rokem a od té doby se už jednou rozšířil. Původně byl určen pro rodinné domy a činžáky, v létě k nim přibyly ještě paneláky.

Ministerstvo zároveň výrazně zmírnilo podmínky pro udělení státní dotace, protože se ukázalo, že pravidla jsou nastavena příliš přísně, a z miliard na účtu se do domácností dostal jen zlomek.

Pokud by se miliardy na zateplování nevyčerpaly do roku 2012, muselo by Česko peníze vrátit Japonsku a dalším zemím, které si emisní kredity na skleníkové plyny koupily.

"Myslím, že na konci roku 2011 by bylo pozdě se rozhodovat, co se zbylými penězi," zdůvodnila nastupující ministryně životního prostředí Rut Bízková, proč zvažuje rozšíření programu o veřejné budovy.

Peníze vyčerpají domácnosti dříve

Jenže po počátečních problémech s tím, že na nabízené miliardy většina zájemců nedosáhla, se po zmírnění podmínek program rozjel.

"Pokud vydrží současné tempo, vyčerpají se peníze ještě dříve," řekla Aktuálně.cz Lenka Brandtová, mluvčí Státního fondu životního prostředí, který miliardové dotace na zateplování rozděluje.

Fond už vyřídil, nebo právě vyřizuje bezmála 12 tisíc žádostí za více než dvě miliardy korun. Největší zájem je přitom o celkové či dílčí zateplení domů, kam doposud směřovala 1,6 miliarda.

Miliardové dotace si školy rozebraly za 24 hodin

Zájem o zateplování škol a dalších veřejných budov je přitom mimořádný a Státní fond životního prostředí dlouhodobě nedokáže uspokojit všechny žadatele.

"Při poslední výzvě byly k dispozici asi 4,5 miliardy korun. Vyčerpány byly za dvacet čtyři hodin," konstatovala mluvčí fondu Brandtová.

Pokud by nová ministryně Rut Bízková nakonec skutečně rozhodla o rozšíření programu Zelená úsporám, nesmělo by se to podle ní žádným způsobem omezit prostředky pro domácnosti. Bízková zdůraznila, že v žádném případě neplánuje žádné další zmírnění podmínek na přidělení státních dotací.

aktualne.centrum.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů