Středa, 24. dubna 2024

Poradenská centra pomůžou bezplatně

Poradenská centra pomůžou bezplatně

Na trhu se pohybuje mnoho poradenských agentur, které se začaly specializovat na pomoc v programu Zelená úsporám. Tyto agentury lze obvykle rozdělit do dvou základních skupin - jednou jsou zcela čistě komerční subjekty a druhou skupinou jsou neziskové organizace, většinou obecně prospěšné společnosti. Cílem činnosti druhých jmenovaných je bezplatné poradenství v oblasti projektů, ať již jde o dotační titul Nový panel nebo například o administrování Operačního programu Životní prostředí v některých výzvách nebo o Integrovaný program rozvoje měst apod.

Jednou z poradenských společností je Poradenské centrum Zelená úsporám pro Královéhradecký a Pardubický kraj. Jeho zkušenosti potvrzují, že zejména větší obce jsou zpravidla velmi dobře informovány o možnostech čerpání ze zmíněných dotačních titulů.

Potvrzuje to i ředitelka uvedeného poradenského centra Iva Rokytková. Při bezplatných konzultacích s ním se obce už spíše jen utvrzují ve svém rozhodování, případně ho určitým způsobem korigují.

Časté jsou konzultace právě ohledně bytových domů. Pro obce je přitom nejvíce aktuální požadavek snížení jejich energetické náročnosti. Jak zdůrazňuje Iva Rokytová, náležitosti žádostí jsou přesně dány a nelze je nenaplnit, neboť by se tím žadatel připravil o možnost získání podpory. Je to i jeden z důvodů, proč by se obce případně měly obracet na poradenské společnosti, protože ty dokážou celý proces urychlit právě tím, že zpracují žádost kompletní a formálně i věcně správnou.

Dále obce mohou konzultovat též problematiku veřejné podpory. To je zcela nové téma, které přinesl až vstup ČR do EU a pozdější pravidla pro ochranu hospodářské soutěže. Pokud již obec přijala v minulých třech letech po sobě jdoucích veřejnou podporu v režimu de minimis, musí její aktuální výši sledovat a případně se vyhnout překročení daného limitu veřejných prostředků. Také s těmito problémy mohou například poradenské společnosti pomoci a měly by umět nabídnout možná řešení.

Je však na iniciativě jednotlivých obcí, jak budou postupovat. Iva Rokytková na podkladě získaných zkušeností zdůrazňuje, aby se obce předem svoji pasivitou nezbavovaly možnosti zrealizovat nové projekty. Naopak by se měly snažit získat všechny potřebné informace, stejně jako podporu při administrování. Příležitostí k tomu mají více než dost a převážit by měl zájem o úsporu každé >>veřejné<< koruny.

AUTOR: MILOŠ CHARBUSKÝ
AUTOR: JAN STEJSKAL

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů