Sobota, 20. dubna 2024

Bízková: 4 miliardy na zateplení pro obce

Bízková: 4 miliardy na zateplení pro obce

Ministryně životního prostředí Rut Bízková zatím neučinila krok, který se od ní nejvíce čeká. Nevydala stanovisko k modernizaci uhelné elektrárny Prunéřov. Chce si nechat čas na prostudování dokumentů.

Necelý týden po svém jmenování zato Bízková zrušila sekci ochrany klimatu, kterou před třemi lety založil její předchůdce a bývalý šéf zelených Martin Bursík.

Ochrana klimatu patřila k prioritám, které ve vládě prosazovala Strana zelených. Ministryně tuto agendu převedla pod sekci ekonomiky a politiky životního prostředí, kterou dříve řídila. Její vedení nyní svěřila novému náměstkovi Miroslavu Hájkovi.

Podle Bursíka zrušením sekce Bízková likviduje několikaletou koncepční práci v oblasti ochrany klimatu, díky níž si Česko v době předsednictví EU získalo respekt v celé Evropě i ve světě.

Bízková včera novinářům představila své priority, patří k nim zlepšení ovzduší v Moravskoslezském kraji a zrychlení čerpání peněz z evropských fondů.

Podle Bursíka zrušení sekce klimatu naznačuje, že ministryně umožní společnosti ČEZ pokračovat v přípravách nevhodné modernizace Prunéřova. Zrušit sekci podle jeho informací totiž požadoval energetický gigant už od ministra Ladislava Mika, který odolal. Spekulace o své náklonnosti k ČEZ potvrdila včerejším krokem Bízková i podle nevládních organizací.

Novým prvkem, který nahrává spekulacím o tom, že se Bízková vysloví pro rekonstrukci Prunéřova v podobě prosazované skupinou ČEZ, je její včerejší prohlášení, že chce víc komunikovat s tripartitou. Právě ta v zimě jmenovala rychlé zahájení rekonstrukce Prunéřova mezi opatřeními pro cestu z hospodářské krize.

Proti dosavadním postojům ministerstva, které se odvíjely od názoru Strany zelených, stojí rozhodnutí Bízkové otevřít program Zelená úsporám obcím a krajům. Samosprávy by tak mohly čerpat z programu peníze na zateplení škol a dalších veřejných budov.

Dosud je program určen majitelům rodinných domů a družstvům. Ministryně chce o této možnosti jednat s partnery, kteří miliardy do programu vložili.

Šlo by zřejmě o čtyři miliardy, které by stát nabídl v druhé polovině letošního roku žadatelům jednorázovou výzvou.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů