Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ministr Chalupa o Zelené úsporám

Zelená úsporám: dobrý tah, nebo omyl, který nás přijde draho? A jak se k tomuto programu staví nové vedení ministerstva životního prostředí? Přečtěte si oficiální prohlášení nového ministra Tomáše Chalupy.

Ministr Chalupa o Zelené úsporám

Po necelém týdnu v úřadu ministra životního prostředí a po rámcovém seznámení se se situací ve Státním fondu životního prostředí a v programu Zelená úsporám jsem dospěl k těmto dosavadním závěrům:

1. Situaci v programu Zelená úsporám považuji za vážnou.

2. Mám zásadní pochybnosti o manažerském zvládnutí projektu ze strany vedení Státního fondu životního prostředí, a to od samého spuštění.

3. O dalším postupu je možné rozhodnout pouze po prověření celého dosavadního programu Zelená úsporám. Proto jsem zformuloval zhruba 50 otázek v těchto základních oblastech:

a) právní aspekty programu Zelená úsporám,
b) celý proces fungování programu včetně manažerské odpovědnosti,
c) administrace programu, monitorovací a kontrolní systém.

4. Dále jsem nařídil vedení fondu shromáždit všechny směrnice, nařízení, manuály, interní předpisy, zápisy z jednání a ostatní relevantní spisovou dokumentaci vážící se k programu Zelená úsporám.

5. Všechny tyto dokumenty včetně dotazů budou předány auditorovi k prověření a zodpovězení. O závěrech této kontroly a z ní plynoucí odpovědnosti budu informovat veřejnost.

6. Ubezpečuji veřejnost, že mým cílem je nalézt takové řešení, aby připravené finanční prostředky ve výši cca 19 mld. Kč byly jasným, srozumitelným a spravedlivým způsobem co nejrychleji poskytnuty žadatelům, kteří splnili všechny podmínky pro přijetí žádosti. Chci, aby tento projekt mohl naplnit původní poslání, tj. přispět ke zlepšení životního prostředí a podpořit malé a střední podnikatele v době krize.

7. Administrace podaných žádostí tímto není dotčena a nadále pokračuje.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů