Čtvrtek, 25. dubna 2024

MŽP letos program Zelená úsporám již neotevře

MŽP letos program Zelená úsporám již neotevře

Program Zelená úsporám na zateplování domů a výměnu starých kotlů na uhlí za ekologické vytápění zůstane pro letošní rok novým žádostem uzavřen. S odvoláním na důvěryhodný zdroj ze Státního fondu životního prostředí (SFŽP), který program administruje, to dnes napsal server Aktuálně.cz. Ministerstvo životního prostředí (MŽP) příjem žádostí o dotaci pozastavilo loni v říjnu.

MŽP původně plánovalo, že žádosti budou pozastaveny přechodně pouze do konce ledna. Podle serveru ale zatím není jasné, zda se program obnoven alespoň v příštím roce. "Nedovedu si představit, že bych v tuto chvíli otevřel nabírání dalších žádostí, nemám ani na stoprocentní krytí těch stávajících," řekl serveru ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS).

Bývalý ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS), který kvůli korupční aféře kolem SFŽP rezignoval, v polovině prosince serveru potvrdil, že v SFŽP chybí až pět miliard korun na zaplacení všech žádostí, které byly v programu podány.

MŽP nyní připouští, že částka může být mnohem vyšší. Zdroj Aktuálně.cz z fondu odhadl, že v rozpočtu programu bude chybět sedm až osm miliard korun. Jedná se o rozdíl mezi skutečnými prostředky, které stát na program má a poptávkou.

Server píše, že MŽP má na účtu České národní banky přibližně 19 miliard korun, další půlmiliardu může získat z prodeje dalšího balíku emisních povolenek. Úředníci SFŽP na konci ledna sečetli všechny podané žádosti. V polovině února zasedne rada SFŽP, které fond předloží konečná čísla. MŽP je chce zveřejnit v průběhu března.
V programu Zelená úsporám je nyní evidováno přibližně 75.000 majitelů domů. Naposledy fond schválil v září a v listopadu na 20.000 žádostí za 5,7 miliard korun. Tyto žádosti fond vyplatí ještě v původní výši, napsal Aktuálně.cz.

Program Zelená úsporám byl zahájen v dubnu 2009 a je určen na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie v obytných domech. Podpora se poskytuje formou nenárokové dotace. Program je financován z příjmů z prodeje emisních jednotek, které byly dosud prodány ve smluvní ceně 19,6 miliardy korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů