Pátek, 29. března 2024

Zelená úsporám může jet dál

Zelená úsporám může jet dál

Hnutí DUHA apeluje na ministra životního prostředí, aby začal urychleně pracovat na pokračování Zelené úsporám pro letošní rok. Úspěšný program na zateplování domů by měl uspokojit všechny své současné zájemce o zdravé bydlení a menší účty za teplo. Dle aktuálních zpráv v médiích se Ministerstvo životního prostředí rozhodlo zastavit program Zelená úsporám z důvodů předčasného vyčerpání prostředků.

Ekologická organizace navrhla vládě, aby nenechávala v nejistotě domácnosti, jež si chtějí zateplit domy a díru v Zelené úsporám překlenula finanční injekcí z výnosů ČEZ.

Úspěšný program Zelená úsporám snižuje dovoz zemního plynu z Ruska i závislost na uhelných dolech. Zateplování budov je také bezkonkurenčně nejlevnější řešení, jak snížit emise skleníkových plynů. Zamezení emisím jedné tuny oxidu uhličitého v českých podmínkách přinese podle typu budovy čistý zisk 50-100 EUR/tCO2 [1].

Hnutí DUHA prosazuje, aby ministři v příštích letech vložili do pokračování Zelené úsporám peníze z aukcí povolenek ke znečišťování, které si budou kupovat uhelné elektrárny, hutě, chemičky a jiné velké podniky. Ale dražby začnou až za dva roky. Ekologická organizace proto navrhla, aby bezprostřední nedostatek prostředků - předběžné odhady mluví o pěti miliardách korun - pokryla jednorázová investice z dividend ČEZ.

Martin Sedlák z Hnutí DUHA řekl:
"Koncem úspěšné Zelené úsporám by si vláda dala vlastní gól. Vyhodila by tím z okna šanci na snížení závislosti spotřeby uhlí a plynu na vytápění. Desetitisíce žádostí o podporu potvrzují, že jde o výborně vymyšlený, úspěšný a populární program. První rok a půl ukázal, že tak lze snížit naši závislost na ruském plynu i povrchových uhelných dolech a rodiny ušetří tisíce korun ročně."

"Jedinou podstatnou chybou Zelené úsporám je málo peněz, a to i přes dílčí problémy s administrací programu, které lze navíc vyřešit. Vláda nesmí nechávat domácnosti v nejistotě. Měla by rychle oznámit, že do programu doplní další prostředky a umožní, aby zateplování domů pokračovalo. Právě do Zelené úsporám by měly jít výnosy z aukcí povolenek ke znečišťování. Díru do doby, kdy začnou, by měla vláda pokrýt injekcí z letošní dividendy ČEZ."

Kontakty:
Martin Sedlák, telefon 737 128 471, email: martin.sedlak@hnutiduha.cz
Barbora Šlapáková, telefon 731 465 279, email: barbora.slapakova@hnutiduha.cz

[1] Náklady a potenciál snižování emisí skleníkových plynů v České republice, McKinsey & Company, Praha 2008

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů