Čtvrtek, 25. dubna 2024

Zateplování zaměstnalo přes 25 tisíc lidí, spočítal NERV

Polovina pracovních pozic vznikla ve stavebnictví. Program Zelená úsporám se ale potýká s problémy.

Zateplování zaměstnalo přes 25 tisíc lidí, spočítal NERV

Zateplování domů vytvořilo v Česku tolik pracovních míst, že by to zaměstnalo celé jedno město. Kvůli ekologickým programům Zelená úsporám a Panel vzniklo v Česku 25 500 nových pracovních úvazků na dobu alespoň jednoho roku. Vyplývá to ze studie, kterou vypracoval expert Národní ekonomické rady vlády (NERV) Miroslav Zámečník a kterou HN exkluzivně získaly. Studii Zámečník zpracoval společně s ekonomem Janem Hlaváčem pro Hnutí DUHA.

Program Panel, zaměřený na zateplení panelových domů, ročně zajistil zaměstnání 6553 pracovníkům. Zelená úsporám zase vytvořila 19 tisíc ročních pracovních úvazků. Zhruba polovina pracovních pozic vznikla ve stavebnictví, zbytek v podnikatelských službách, velkoobchodu a veřejné správě.

"Naším cílem bylo spočítat, kolik programy Zelená úsporám a Panel vytvořily míst celkem. Tedy nejen v dodavatelských firmách, ale celkově ve všech dalších byznysových odvětvích," říká Zámečník.

Kotle, omítky, topení i okna

Do výpočtu zahrnuli všechny další profese, které se na zateplování "nabalují".

"To zdaleka není jen prováděcí firma. Škála je veliká. K zateplování domů jsou kromě těch, kteří to provádějí, zapotřebí také projektanti, výrobci izolace, výrobci oken a topení nebo třeba firmy, co vyrábějí a nanášejí omítky," říká Miloslav Mašek, generální ředitel Svazu podnikatelů ve stavebnictví.

Zámečník ve svých výpočtech pracoval zejména s daty Českého statistického úřadu a také s jeho výpočtovými metodami.

"Mají na to speciální matematický postup, specifické tabulky, které dokážou multiplikaci, tedy nabalování pracovních míst, spolehlivě spočítat. Na tom se nám líbilo, že peníze na Zelenou úsporám a Panel nešly z peněz daňových poplatníků, takže nezvyšovaly deficit. Hlavní peníze přišly od Japonců. Získali jsme je za prodej emisních povolenek," vysvětluje Zámečník.

Ne všechny firmy ale jásají

Program Zelená úsporám, který běží již dva roky a do nějž lidé poslali 75 tisíc žádostí, se však potýká s problémy. Státní fond životního prostředí (SFŽP) vyplatil jen 2,3 miliardy z celkových 9,5 miliardy, jež jsou na zateplování domů a bytů připraveny. Fond zatím schválil jen 37 435 žádostí.

"Program je od konce října pozastaven. Potřebovali jsme utřídit a zkontrolovat žádosti. Přišlo jich moc najednou," říká mluvčí SFŽP Lenka Brandtová. Nyní není jisté, co bude dál a kdy se celý megaprojekt pohne kupředu. "Očekáváme, že další postup zveřejníme na začátku dubna," slibuje Brandtová.

Ale právě ta nejistota spoustu firem doslova ničí. Například brněnská firma na zateplování Izolace Polná na program spíše doplácí. "Najali jsme kvůli tomu 20 projektantů. Máme rozdělány projekty, ale peníze nikde. Abychom nové lidi zaplatili, museli jsme si vzít úvěr u banky. Navíc nevíme, jak to celé skončí," stěžuje si ředitel firmy Jan Makovič.


Zelené programy

9,5 mld. korun
se má vyplatit v rámci programu Zelená úsporám. Zatím ale na účty lidí dorazily jen 2,3 miliardy.

60 mld. korun
To je celková hodnota projektů v programu Panel, 47 miliard jde od soukromníků, 13 miliard je dotace.

75 tisíc žádostí
si podali lidé do Zelené úsporám. Zájem předčil očekávání, program je proto nyní zastaven.

AUTOR: Zuzana Keményová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů