Pátek, 19. dubna 2024

Bízková necítí odpovědnost za chyby v Zelené úsporám

Bízková necítí odpovědnost za chyby v Zelené úsporám

Náměstkyně ministra životního prostředí Rut Bízková (ODS) necítí odpovědnost za problémy spojené s čerpáním dotací programu Zelená úsporám. Naopak program hodnotí jako úspěšný. Média od pátku spekulují v souvislosti s ukončením analýzy fungování programu o jejím odvolání. ČTK řekla, že s ministrem Tomášem Chalupou (ODS) má domluvenou schůzku v úterý. Ačkoli zatím nechce mluvit o své budoucnosti, není podle ní pravdivé, že ji ministr chce odvolat. Chyba se podle ní stala, když Zelenou úsporám začali řídit lidé, kteří nemají zkušenosti, a kritéria programu začala být přehodnocována.

Program byl podle Bízkové do loňského roku "mimořádně úspěšný", peníze rozdělované přes Státní fond životního prostředí (SFŽP) pomohly domácnostem zateplovat a přinesly i efekt pro stavebnictví.

"Moje role je nepochybně významná, ale rozhodně nebyla po celou dobu programu dominantní. Od poloviny loňského roku relativně malá, v posledních třech měsících zanedbatelná. Úkoly na Zelené úsporám dostávají ti, kteří se jej teprve učí. Převypravují příběh mimořádně úspěšného programu Zelená úsporám jako nepovedenou historku z dílny zelených," napsala s tím, že odpovědný je především ministr.

Chybu vidí náměstkyně v tom, že ministerstvo po uzavření programu pro žádosti loni na podzim přestalo veřejnost informovat. Bylo podle ní moudré při celkovém počtu podaných žádostí nebrat nové. Ministerstvo mělo ale žadatele pravidelně informovat o těžkostech spojených s posuzováním žádostí.

"Mělo dávat v co možná největší možné míře informace těm, kteří žádosti do programu podali a pochopitelně netrpělivě čekali na schválení svých projektů. Rozhodnutí však bylo opačné. Na ministerstvu a SFŽP se tvrdě pracuje - na právně čistých definicích podpory, nároku či nenároku na podporu, kolik žadatelů a kdo dostane podporu. Všichni jsou přetíženi prací a unaveni, řešení se co dva týdny odkládá...Až bude řešení konečně hotovo, bude určitě právně nejčistší možné a bude slavnostně ohlášeno jako spása přišlá po šlendriánu," popsala v blogu Bízková svůj pohled na věc.

Sama by zvolila jiný postup - do fondu se podle ní měli alespoň dočasně vrátit ti, co programu rozumí a byli na konci roku odvoláni. Řídili by realizaci programu, ne jeho právní čistotu, která je samozřejmou podmínkou, uvedla v blogu, který naznačuje, že náměstkyně z úřadu opravdu odejde. "Doufám, že zprávy o mém odchodu přitlačí právní puristy ke konečné verzi řešení tak, aby bylo co nejdříve jasné, co bude. Jde o peníze do české ekonomiky a na tom, aby byly skutečně efektivně využity, musí přece dobrému hospodáři pokaždé nejvíce záležet," uvedla s tím, že v příštích dvou stavebních sezonách je třeba proinvestovat 15 miliard korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů