Pátek, 29. března 2024

MŽP bude moci zájemcům vyplácet méně z programu Zelená úsporám

MŽP bude moci zájemcům vyplácet méně z programu Zelená úsporám

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) učinilo krok k tomu, aby mohlo domácnostem vyplácet méně peněz na zateplování a výměnu starého za ekologické vytápění z programu Zelená úsporám. Uvedl to dnes server Aktuálně.cz. MŽP se dohodlo s japonskými investory, kteří program hlavně financují, že průměrná podpora pro rodinu může klesnout ze 65 na 50 procent z celkové ceny.

Zelená úsporám, která disponuje zhruba 19,6 miliardy korun, se financuje z prodeje emisních kreditů oxidu uhličitého. Nejvíc si jich koupili právě Japonci, kteří musí každou zásadní změnu v programu podepsat. V programu je nyní nedostatek peněz pro všechny zájemce a proto byl loni na podzim pozastaven.

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa musí rozhodnout, jak se stát vypořádá s nevyřízenými žádostmi na zateplování, na které mu chybí několik miliard korun. Jednou z možností je právě ta, že by současní žadatelé dostali nižší podporu než jejich předchůdci.

"Konečné rozhodnutí je na panu ministrovi," řekl Aktuálně.cz ministrův náměstek Ivo Hlaváč. Chalupa ovšem své rozhodnutí zatím odsouvá. "Máme nějakou formu řešení, ale nechte mě poradit se třeba se zkušenějšími členy ve vládě. Máme několik alternativ," řekl serveru.

Jedním z hlavních cílů programu Zelená úsporám je snížit emise oxidu uhličitého a dalších škodlivých látek. Méně peněz pro jednoho žadatele může být paradoxně pro životní prostředí přínosem. Pokud se totiž rozdělí jeden balík peněz pro víc žadatelů, přinese to více úpor, než když se stejné peníze darují méně domácnostem. Jen v prvním případě musí dát domácnosti více ze svého, napsal server Aktuálně.cz.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů