Úterý, 16. dubna 2024

Ministerstvo shání osm miliard

Zelená úsporám nové žadatele nepřijme, ti současní peníze obdrží. Na státní podporu však už nedosáhnou veřejné budovy

Ministerstvo shání osm miliard

Téměř osm miliard korun potřebuje sehnat ministerstvo životního prostředí k tomu, aby uspokojilo dosavadní žadatele o dotace na zateplování domů a ekologické vytápění z programu Zelená úsporám. Nepočítá se tak s příjmem nových žádostí, stejně tak program nepomůže investicím do veřejných budov. Ministr Tomáš Chalupa ale včera potvrdil, že jeho resort uspokojí všechny dosud podané a oprávněné žádosti.

"Postupně se budeme snažit prostředky fondu naplňovat a také dodatečně opravené žádosti postupně proplácet. Naším cílem je, aby se dostalo postupně na všechny," vyjádřil se ministr Chalupa.

Ministerstvo k tomuto řešení dospělo půl roku poté, co loni v říjnu kvůli nezvladatelnému počtu zájemců zastavilo příjem všech žádostí. Na české poměry nevídaná příležitost jak získat peníze na rekonstrukce domů do té doby přilákala desítky tisíc investorů, nejčastěji různých vlastníků bytových jednotek. Skoro 37,5 tisíce jich ministerstvem řízený Státní fond životního prostředí stihl schválit, 41,6 tisíce na schválení teprve čeká.

Zelená úsporám, dotační program spuštěný v dubnu 2009 tehdejším ministrem Martinem Bursíkem, pokrývá investice do zateplení budov nebo pořízení ekologického vytápění až ze 65 procent. Řádově jde o částky od desítek tisíc po statisíce.

Miliardy už stát vyplatil

Celkem 22,5 miliardy korun je tak už vyplaceno nebo na vyplacení čeká. Dalších zhruba pět miliard mělo jít na veřejné budovy a technickou asistenci. Stát má však k dispozici jen necelých 20 miliard, které pro Zelenou úsporám dosud získal díky nižším emisím skleníkových plynů a podle pravidel Kjótského protokolu tedy prodejem emisních povolenek (jednotek AAU) od druhých států.

Ministerstvo nyní přiznalo řadu pochybení a zmatků, ke kterým v administraci programu docházelo od jeho zahájení před dvěma lety. Za pochodu se měnily podmínky, pro koho je program určen, měnil se i systém vyřizování žádostí. Ministerstvo teď zahajuje rozsáhlé kontroly, odhaduje, že z chybně nebo neoprávněně přidělených dotací získá zpět až miliardu korun.

Další čtyři miliardy - z celkem chybějících osmi miliard - ušetří na zastavení dotací pro veřejné budovy, část může ještě stát získat prodejem dalších emisních jednotek.

Půlroční výpadek ve vyřizování žádostí zkomplikoval opravy domů tisícům žadatelů, kteří si podali žádost ještě loni, ale dodnes neví, zda s dotací mohou počítat. "Už loni začali sami budovat a investovat, ale neví, na čem jsou. Půl roku s nimi nikdo nekomunikoval," popisuje případy svých klientů Alena Blahoutová z poradenské společnosti AR Consulting.

Zelená úsporám versus Panel

Mezitím vláda obnovila po loňském srpnovém stop stavu dotační program Panel, který nabízí dotace na zateplování paneláků, vyřazených před časem z programu Zelená úsporám. Jenže Panel je finančně méně výhodný. "Klient - společenství vlastníků - měl ze Zelené možnost získat přes milion korun a k tomu z Panelu 150 tisíc. Jenže samotný Panel jim nyní poskytne jen 700 tisíc," uvádí Blahoutová příklad z praxe.

Dotační zmatky mají podle prezidenta Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václava Matyáše i vliv na stavební výrobu u nás. "Podpora bytové výstavby ze strany Zelené úsporám je nepřehledná a program Panel rozděluje jen miliardu korun. Potřeba by však byl trojaž čtyřnásobek," dodává Matyáš.


Zelená úsporám

19,7
miliardy korun má zatím ministerstvo životního prostředí k dispozici z prodeje emisních povolenek - především od japonské vlády a firem. Suma se má dalším prodejem mírně zvýšit.

27,5
miliardy korun jsou celkové výdaje na Zelenou úsporám. Z toho 22,5 miliardy je určeno žadatelům. Ministerstvo ušetří na dotacích pro veřejné budovy, administraci.

79
tisíc zájemců požádalo o dotaci ze Zelené úsporám. Z toho 37,5 tisíce žádostí bylo už schváleno. Ke schválení je připraveno 24,7 tisíce žádostí, další ministerstvo vrátí k doplnění.

1
miliardu korun chce ministerstvo získat zpět po kontrole z neoprávněně využitých dotací.

AUTOR: Miroslav Petr
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů