Pátek, 29. března 2024

Pracovní skupina pro MSK dala zelenou další kotlíkové dotaci

Pracovní skupina pro MSK dala zelenou další kotlíkové dotaci

Pracovní skupina pro řešení nevhodné situace z hlediska kvality ovzduší Moravskoslezského kraje schválila dnes v Českém Těšíně pokračování tzv. "kotlíkové dotace". V rámci druhé výzvy dojde k úpravám podmínek i snížení maximální výše podpory jednotlivých žádostí.

"Na základě pozitivního ohlasu na pilotní projekt počítáme v rámci kotlíkové dotace v letošním roce se 40 miliony korun z národních zdrojů, a v roce 2013 s dalšími 60 miliony. Výše této částky je vázána stejnou aktivitu ze strany Moravskoslezského kraje. Podmínkou Společného programu je totiž již od začátku stejný finanční přístup obou partnerů," uvedl v této souvislosti ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

Kromě dvojnásobného navýšení celkového objemu finančních prostředků dojde v rámci nové výzvy i k formálním úpravám. Maximální výše podpory bude snížena na 40 000 Kč na jednu žádost, dojde také k rozšíření druhů podporovaných kotlů: zatímco v pilotním projektu mohli o peněžní podporu žádat pouze majitelé kotlů na uhlí, případně na uhlí a biomasu, bude tato možnost dána i domácnostem, v nichž se topí čistou biomasou. O dotaci bude moci nově žádat pouze jedna fyzická osoba. Ministerstvo také v této souvislosti počítá s komunikační kampaní, která prodlouží a doplní stávající komunikační kampaň na výměnu kotlů, kterou počátkem letošního roku spustil Moravskoslezský kraj.

Pracovní skupina se na svém zasedání zabývala i zdravotními důsledky kvality ovzduší v moravskoslezském regionu. Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera, který byl hostem českotěšínského jednání, si ministerstvo zdravotnictví nechalo zpracovat analýzu efektivnosti případného zakoupení čističek vzduchu do moravskoslezských škol. "Ukázalo se, že dodržet protiprašnou účinnost čističek v reálných podmínkách školských zařízení je problematické. Jde o zařízení, která jsou primárně určena do obytných místností a kanceláří, např. do ložnice, ve které spí alergické dítě. Pro požadovaný efekt musí čistič vzduchu pracovat neustále, bez přerušování chodu v místnosti, která má uzavřená okna a dveře, a současně musí být vybráno takové zařízení, které má dostatečný výkon ve vztahu k velikosti místnosti. Tato vysoce výkonná zařízení jsou ale velmi hlučná, navíc při nutnosti nepřetržitého a dlouhodobého provozu v uzavřeném prostoru školní třídy, nevyhovující," prohlásil Heger, podle kterého navíc čističky nezbavují vzduch oxidu uhličitého, což v případě učebny, kde běžně sedí najednou 20 až 30 dětí, představuje problém.

Další jednání pracovní skupiny by se mělo uskutečnit koncem května v Ostravě.

Prezentace (PPT, 624 kB )

Zde si můžete prohlédnout fotogalerii z Koneference o ovzduší v Ostravě a z dalších jednání během dvoudenního pobytu ministra Chalupy v Moravskoslezském kraji.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů