Středa, 24. dubna 2024

Kotlíková dotace bude v budoucnu nižší, jen 40.000 korun

Kotlíková dotace bude v budoucnu nižší, jen 40.000 korun

Lidé z Moravskoslezského kraje, kteří si v budoucnu budou chtít vyměnit starý kotel na tuhá paliva za nový nízkoemisní kotel šetrnější k životnímu prostředí, dostanou menší příspěvek. Zatímco v pilotním projektu mohli žadatelé získat na jeden kotel až 60.000 korun nově bude výše podpory stanovena na 40.000 korun, novinářům to dnes řekl ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS).

"Jsme přesvědčeni o tom, že to je stále ještě vysoká částka pro to, aby lidé měli motivaci se o to přihlásit a mít zájem o ten program, a na druhou stranu mohli uspokojit větší množství žadatelů," řekl Chalupa s tím, že nově však bude možná získat dotaci i na kotle na biomasu. Dosud bylo možné získat pouze příspěvek na kotel na uhlí nebo uhlí a biomasu.

Společný projekt Moravskoslezského kraje a ministerstva životního prostředí by mohl pokračovat na přelomu letošního května a června. Na dotované kotle bude uvolněno dalších 40 milionů korun a obě strany se o náklady opět podělí rovným dílem.

V pilotním programu bylo vyčleněno 20 milionů korun a zájem lidí byl tak vysoký, že kraj už během prvního dne musel příjem žádostí zastavit. Nově by obyvatelé měli moci své žádosti podávat kromě krajského úřadu i v Třinci na Frýdecko-Místecku, pravděpodobně na městském úřadu.

Chalupa dodal, že podle nových podmínek bude moci jedna osoba podat pouze jednu žádost, v pilotním projektu bylo možné podat žádostí více, tedy například i za sousedy. "Ti, co žádali a byli úspěšní v pilotu, nemají šanci a budou automaticky vyloučeni," uvedl Chalupa.

Ministr znovu zopakoval, že ministerstvo životního prostředí je v následujících 12 měsících na projekt takzvaných kotlíkových dotací schopno uvolnit až 100 milionů korun. "To by znamenalo zhruba 40 milionů v letošním roce. Nicméně respektujeme momentální možnosti kraje," uvedl Chalupa s tím, že program může fungovat pouze za předpokladu, že se obě strany na jeho financování budou podílet rovným dílem. Kraj je však podle vedoucího odboru životního prostředí Tomáše Kotyzy připraven hledat další finance na pokračování projektu. Kotyza dodal, že v pilotním projektu měli o kotlíkovou dotaci největší zájem lidé z Bruntálska a Opavska, naopak nejméně žádostí bylo z Frýdecko-Místecka.

Chalupa dnes na setkání s novináři také řekl, že se snaží dohodnout s ministerstvem dopravy, aby při podpoře obchvatů měst zohledňovalo i aktuální situaci těchto měst z hlediska stavu životního prostředí. Stavby, které budou technicky připraveny a navíc pomohou zlepšení životního prostředí, by tak mohly mít přednost.

Martina Helánová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů