Pátek, 19. dubna 2024

Zelená úsporám má šanci na další život, ale v jiném kabátě.

Zelená úsporám má šanci na další život, ale v jiném kabátě.

Již staří Řekové věděli, že nikdy nelze vstoupit do stejné řeky. Zelená úsporám má šanci na další život, ale v jiném kabátě. Všichni jen doufají, že vše nebude spojeno s takovými zmatky, jako minulé uspokojování desítek tisíc žádostí. Státní fond se několik let potácel od kolapsu ke kolapsu.

Zdá se, že program může začít po roce 2013, až započne nové zúčtovací období povolenek. Ministerské představy jsou takové, že by program byl zhruba na sedm let. Pokud bude fungovat trh s emisními povolenkami, počítají s částkou 30 až 35 miliard korun. Nepředpokládají, že by každý rok byla k dispozici rovnoměrná částka. Přinejmenším kvůli tomu, že každý rok bude stoupat počet povolenek v aukcích. Na začátku se jich bude prodávat nejméně, na konci nejvíce, takže částka stále poroste. Jestli do těchto představ ovšem nezasáhne opět kupříkladu zemětřesení v Japonsku či někde úplně jinde.

Stojí-li Zelená úsporám především na pomoci domácnostem, bylo by dobré v tom pokračovat. Právě domácnosti kvůli tvrdým regulím nemají šanci získat pomoc z evropských fondů, tento program byl jediný, který je oslovil.

Žadatelé o dotace na zateplení veřejných budov budou nyní moci čerpat finance buď z programu Zelená úsporám, nebo z 35. výzvy Operačního programu Životní prostředí prioritní osy 3., oblast podpory 3.2. (Realizace úspor energie a využití odpadního tepla u nepodnikatelské sféry). Žádost může být podána v obou programech, ale v momentě přiznání dotace v jednom z programů bude žadatel automaticky vyřazen z programu druhého, aby tak nemohl na jedno a totéž opatření čerpat dotaci dvakrát.

Spravedlnosti se dočká i velká skupina žadatelů, kteří mají v naprostém pořádku zkontrolovanou technickou dokumentaci, ale kvůli vyhlášenému stop stavu už nestačili uzavřít potřebný proces v bance. Pro ně je v rozpočtu rezerva, ale musejí si podat žádost do konce června.

Když po uspokojení všech řádných žádostí rodinných a bytových domů v programu Zelená úsporám vznikne přebytek, ministr Chalupa ujistil, že bude přednostně použit k vyplácení žádostí z oblasti veřejných budov. Budou se doslova "vymetat kouty", protože peníze neinvestované do příštího prosince propadnou.

Jiří Kučera
šéfredaktor

Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů