Úterý, 23. dubna 2024

Pro příjemce kotlíkové dotace je připraveno dalších 40 milionů korun

Pro příjemce kotlíkové dotace je připraveno dalších 40 milionů korun

V rámci společného programu Ministerstva životního prostředí a Moravskoslezského kraje je vyhlášena 2. výzva k podávání žádostí o poskytnutí finančních prostředků na tzv. kotlíkovou dotaci. Tyto peníze bude proplácet Státní fond životního prostředí ČR. Podpora se týká výměny stávajících ručně plněných kotlů na tuhá paliva za nové nízkoemisní automatické kotle. Program je určený výhradně pro Moravskoslezský kraj.
"Obyvatelé Ostravy a dalších míst Moravskoslezského kraje mají možnost alespoň částečně zlepšit prostředí, ve kterém žijí. Pro Ministerstvo životního prostředí a pro mě osobně je pomoc tomuto regionu prioritou. MŽP letos na jaře jasně deklarovalo, že je do první fáze programu od června letošního roku do června příštího roku schopné do kotlíkových dotací alokovat částku až 100 milionů korun. Pevně věřím, že hejtmanství Moravskoslezského kraje svoji část, tedy druhých 100 milionů, dokáže poskytnout a bude tak chtít řešit jeden z hlavních problémů kraje, špatné ovzduší. Ministerstvo i kraj se na programu podílejí stejným dílem. Pokud by vedení kraje tuto částku pro program nezabezpečilo, budeme se na ministerstvu snažit najít takovou cestu, aby peníze mohly dostat i jiné kraje, které také bojují se špatným ovzduším. Moravskoslezský kraj není jediný," říká ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

Pro 2. výzvu je připraveno 40 milionů, z toho 20 milionů korun z rozpočtu resortu životního prostředí, 20 milionů korun z financí Moravskoslezského kraje. Jednou z podmínek programu je, že Ministerstvo životního prostředí a Moravskoslezský kraj se na podpoře zlepšení kvality ovzduší v Moravskoslezském kraji formou kotlíkové dotace podílí stejnou měrou. Ministerstvo životního prostředí po vyhodnocení pilotního projektu slíbilo, že je schopné v první fázi celého programu, tj. od června tohoto roku do června příštího roku, alokovat celkem 100 milionů korun.

Moravskoslezský kraj se potýká s velkým znečištěním ovzduší jak z velkých průmyslových podniků a dopravy, tak i z domácností, které spalující tuhá paliva. Cílem programu je snížit znečištění ovzduší v této oblasti.
"Na získání prostředků v 1. výzvě, kterou jsme vyhlásili letos na jaře, lidé podali žádosti během několika hodin. Celkem jsme obdrželi 562 žádostí," říká ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. Na základě 1. výzvy dostalo dotaci přes 330 žadatelů. Státní fond životního prostředí ČR na ni poskytl přibližně 10 milionů korun. Stejně jako Moravskoslezský kraj.

Oproti pilotnímu programu se podpora rozšířila i na kotle na biomasu. Pro žadatele o dotaci budou již zítra a v neděli otevřeny prostory pro příjem žádostí v Ostravě a v Třinci od 8 do 13 hodin. Oproti pilotnímu programu si tak žadatelé mohou zvolit ze dvou podacích míst, kde žádost odevzdají.

Ministerstvo tuto dotační aktivitu zahrnulo rovněž do svého Akčního plánu pro Moravskoslezský kraj na rok 2012, který obsahuje souhrn kroků, opatření a aktivit vedoucích ke zlepšení kvality ovzduší. Z toho vyplývá i snížení zdravotních rizik pro obyvatele Moravskoslezského kraje. Podrobné podmínky tohoto programu a více informací naleznete na webových stránkách:

www.mzp.cz

Matyáš Vitík
vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí MŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů