Čtvrtek, 28. března 2024

V Zelené úsporám dostali majitelé domů na zateplení 15 miliard

V Zelené úsporám dostali majitelé domů na zateplení 15 miliard

Na účty 64.000 žadatelů o dotace na zateplení či výměnu starých kotlů Zelená úsporám už došlo 15 miliard korun. Podle ředitelky Státního fondu životního prostředí Radky Bučilové je v současnosti jisté, že v programu Zelená úsporám budou proplaceny všechny řádně podané, realizované a doložené projekty soukromých rodinných domů a bytových domů. Na veřejné budovy možná bude dalších 350 milionů korun.

"K 10,6 miliardy korun, vyplaceným k 31. prosinci 2011 na účty více jak 50 tisíc žadatelů, přibylo v letošním roce dalších 4,6 miliardy korun a dalších 14.000 proplacených žádostí," uvedla Bučilová v tiskové zprávě.

Připomenula, že pro veřejné budovy, hlavně školy, nemocnice, domovy pro seniory nebo kulturní střediska, vyčlenil fond na zateplení v letošním roce v Zelené úsporám 200 milionů korun. K tomu vláda v červnu schválila prodej dalších emisních povolenek z rezervy pro nové účastníky energetického trhu. Zisk z prodeje má opět směřovat do energetických úspor ve veřejných budovách, podle odhadu ministra životního prostředí Tomáše Chalupy by to mohlo být dalších 350 milionů korun.

Zelená úsporám nabídne žadatelům na zateplení a nákup efektivnějších kotlů celkem 20 miliard korun během tří let, poslední projekty mají být dokončeny ke konci letošního roku. Zájem o dotace před rokem a půl převýšil finanční možnosti programu o osm miliard, ministerstvo proto přestalo žádosti přijímat a nevyhovělo tehdy ani žádostem o dotace na energetické úspory veřejných budov. Další peníze do programu, který funguje na základě peněz utržených za prodej emisních povolenek Japonsku a dalším již menším kupcům, převedlo z fondu na likvidaci autovraků.

Na úspěšný program má navázat pokračování Zelené úsporám z peněz vytěžených z aukcí povolenek, které se rozeběhnou příští rok. Chalupa minulý týden ujistil starosty, že v novém programu bude jednu z hlavních rolí hrát podpora rekonstrukcí a výstavby veřejných budov. "Program bychom chtěli otevřít v polovině příštího roku. Čerpat z něho budou moci i soukromí žadatelé," uvedl Chalupa.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů