Pátek, 29. března 2024

Vláda bude jednat o financích na pokračování Zelené úsporám

Vláda bude jednat o financích na pokračování Zelené úsporám

Zhruba 40 miliard korun, nebo i o desítky miliard víc v případě vyšších cen povolenek na trhu, by v příštích sedmi letech mohl získat Státní fond životního prostředí (SFŽP) z výnosů prodeje emisních povolenek v aukcích. Vyplývá to z propočtů doprovázejících návrh zákona o obchodu s povolenkami, který ve čtvrtek projedná vláda. Valnou část z tohoto příjmu fondu chce ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) použít na pokračování úspěšného dotačního programu Zelená úsporám.

Nové období obchodování s emisemi, které se bude od příštího roku řídit novými pravidly, může Česku podle odhadů ministerstva vynést v příštích sedmi letech částku od 90 miliard do 187 miliard korun, druhá suma se ale jeví jako velmi optimistická v souvislosti s cenami povolenek na trhu.


Obchodování s emisními kredity podle dosavadních pravidel mezinárodní úmluvy o ochraně klimatu vyneslo v posledních letech Česku 20 miliard korun, použity byly na zateplování budov.

Ministerstvo životního prostředí má dva scénáře výnosů z prodeje emisních povolenek v letech 2013 až 2020. V prvním vychází z evropské analýzy cen povolenek z roku 2010, která cenu za jednu tunu odhadla na 27 eur. V tom případě by Česko i přesto, že část povolenek rozdá, mohlo za sedm let získat kolem 7,5 miliardy eur, tedy zhruba 187 miliard korun. Střízlivější scénář vychází ze současné ceny povolenky ve výši sedm eur s tím, že bude postupně narůstat na 14 eur. V tom případě budou celkové výnosy činit 3,7 miliardy eur, tedy zhruba 90 miliard korun.

Návrh zákona připravený Chalupou, vychází z dohody vládních stran na rozpočtová opatření z dubna letošního roku. Podle nich polovina z výnosů půjde do státního rozpočtu, druhou musí podle požadavků Evropské unie státy použít na ochranu ovzduší.

Zákon podle návrhu stanoví, že polovina výnosů bude v rozpočtu vázána na dodatečné financování činností Státního fondu životního prostředí vedoucích ke snižování emisí skleníkových plynů, na podporu energetických úspor v obytných a veřejných budovách, inovací v průmyslu, vědy a výzkumu. Chalupa chce peníze použít na pokračování Zelená úsporám. V materiálu upozorňuje, že v této oblasti stále existuje vysoký potenciál a Česko bude muset navíc vyhovět novým evropským požadavkům na energetickou náročnost budov. Podle nich bude muset nejprve klesat energetická náročnost nových veřejných budov, později budou muset být veškeré nové budovy stavěny v pasivním standardu. Program využití výnosů z dražeb chce MŽP připravit do konce příštího roku.

V případě, že se cena povolenek bude vyvíjet podle optimističtějšího scénáře, mohlo by MŽP disponovat výnosy ve výši 77 až 90 miliard korun. Stejný obnos by mohl pomoci státnímu rozpočtu. Pesimističtější scénář přinese do roku 2020 zhruba 40 miliard na ochranu ovzduší a 40 miliard korun do rozpočtu.

Energetické firmy a další producenti škodlivých emisí mají během let 2013 až 2020 získat 108 milionů povolenek zdarma, což je 17 procent z celkového objemu. Další část povolenek si budou kupovat v dražbách. V roce 2013 bude bezplatně přiděleno 27 milionů povolenek a jejich množství bude každoročně klesat až na nulu v roce 2020. Velkou část bezplatných povolenek by jako jeden z hlavních tuzemských producentů emisí získala společnost ČEZ.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů