Pátek, 29. března 2024

Budovy, průmysl a úspory

Budovy, průmysl a úspory

Ministerstvo životního prostředí, které prosazuje nový program typu Zelená úsporám 2, získává silnou podporu minimálně části vlivných ekonomů. Člen Národní ekonomické rady vlády Miroslav Zámečník upozorňuje, že malá otevřená ekonomika typu České republiky nemá po ruce mnoho krátkodobých prorůstových opatření.

Analýza, kterou Zámečník prezentoval, ukazuje, že by se jím stal dobře nastavený program podpory energetických úspor v budovách. Je to tím, že na rozdíl od jiných opatření by se v tomto případě uplatnily především domácí stavební firmy a přímo v Česku by také vznikla nová pracovní místa. Zelená úsporám 2 by tak přinesla oživení právě odvětví stavebnictví, které hospodářské problémy zasáhly v posledních letech obzvlášť citelně.

"Byl by to prorůstový efekt v době, kdy jsou ceny stavebních prací o třicet procent nižší než v roce 2009," řekl Zámečník. Pokud stát podle analýzy vynaloží třeba jeden milion korun na energeticky úsporné opatření, je možné očekávat silný multiplikační efekt - kladný dopad na růst hrubého domácího produktu ve výši 2,13 až 3,59 milionu korun. "Stát tady může sehrát roli urychlovače," uvedl ekonom a bývalý viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer.

Úřad ministra Tomáše Chalupy chce na úspory v budovách věnovat velkou část výnosů z aukcí evropských povolenek, které začnou země Evropské unie realizovat od příštího roku. Tedy miliardy, či dokonce desítky miliard korun. Další peníze by mohly přitéct z evropských strukturálních fondů pro období 2014 až 2020.

Ekonomové ale varují také před riziky - podle Zámečníka nesmí být výdaje nadměrné, Niedermayer se obává české (ne)schopnosti realizovat podobné podpůrné programy. "Právě na to dojela podpora solárních panelů," řekl. Šéf Státního fondu rozvoje bydlení Jiří Koliba připomněl, že podobná podpora by se měla napříště realizovat formou návratných zvýhodněných půjček, nikoli vysokých přímých dotací.

Koordinátor iniciativy Šance pro budovy Petr Holub dokonce optimisticky předpokládá, že dopad na růst hrubého domácího produktu může být až ve výši jednoho procenta ročně. "Absorpční kapacita podpůrného programu pro úspory v budovách je 10 až 12 miliard korun ročně," uvedl Holub.

Podpora energetických úspor v budovách je jednou z variant, jak využít výnosy z povolenek, zaznívaly i jiné návrhy. Ministerstvo průmyslu například razilo program energetických úspor ve svém resortu. Silným argumentem je v tomto případě fakt, že energetická náročnost české ekonomiky stále zůstává neúměrně vysoká, což platí i ve srovnání s dalšími zeměmi Evropské unie.

Ministerstvo zemědělství má zájem zase na podpoře vodohospodářských opatření. Každopádně platí, že minimálně polovina výnosu evropských povolenek musí být od roku 2013 využita na zlepšení životního prostředí. Druhou polovinu si ale chce "pohlídat" ministr financí Miroslav Kalousek.

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů