Čtvrtek, 25. dubna 2024

PREZIDENT PODEPSAL POKRACOVANI ZELENE USPORAM, KTERE POMUZE PROMENIT CESKOU ENERGETIKU

PREZIDENT PODEPSAL POKRACOVANI ZELENE USPORAM, KTERE POMUZE PROMENIT CESKOU ENERGETIKU

Hnuti DUHA uvitalo, ze prezident Vaclav Klaus podepsal zakon, podle ktereho stat statisicum domacnosti pomuze snizovat jejich zavislost na vytapeni drazsimi a drazsimi fosilnimi palivy. Informaci o podpisu zakona o obchodovani s emisnimi povolenkami vydal dnes odpoledne tiskovy odbor Hradu.

Uz pristi rok by mely prvni domacnosti a obce dostat penize na zateplovani domu, vymenu oken nebo vybaveni domu modernimi kotli na peletky ci solarnimi kolektory k ohrivani vody na strese a podobne.

Program snizi rodinam ucty za teplo o desitky procent a srazi nasi zavislost na povrchovych uhelnych dolech i na drahem ruskem plynu.

Hnuti DUHA loni navrhlo, aby stat na novy program vyclenil penize z prodeje povolenek ke znecistovani prumyslovym podnikum [1] - a prave takove reseni obsahuje zakon schvaleny obema komorami Parlamentu a cerstve podepsany prezidentem.

Karel Polanecky z Hnuti DUHA rekl:

"Rodiny usetri na vytapeni tisice korun rocne - a pritom srazime nasi nechtenou zavislost na uhelnych velkodolech i na plynu z Ruska."

"Je to enormni prilezitost, jak snizit nasi zavislost na drazsich a drazsich fosilnich palivech. Pro srovnani: moznosti zateplovani domu jsou dvakrat vetsi nez veskera energie, kterou bychom ziskali prolomenim limitu tezby uhli a bouranim dalsich obci na Mostecku."

"Je to v hlavnich bodech stejny plan, jaky jsme loni navrhli, takze jsme celkem spokojeni."

Nezavisla studie, kterou Hnuti DUHA zadalo, uvadi, ze energeticka renovace budov muze ceskym domacnostem, obcim a firmam usetrit 39 miliard korun rocne na uctech za vytapeni [1].

Pouziti vynosu z prodeje povolenek ke znecistovani na program navazujici na Zelenou usporam prosazuje Hnuti DUHA spolu se Svazem mest a obci, Svazem podnikatelu ve stavebnictvi i Svazem ceskych a moravskych bytovych druzstev.


Kontakty:

Karel Polanecky, energeticky expert, tel. 493 592 065, email: karel.polanecky@hnutiduha.cz
Jan Pinos, media a komunikace, tel. 731 465 279, email: jan.pinos@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů