Úterý, 16. dubna 2024

První společné jednání organizací pobytu v přírodě na Ministerstvu životního prostředí také s účastí ČeMBy

První společné jednání organizací pobytu v přírodě na Ministerstvu životního prostředí také s účastí ČeMBy

Na Ministerstvu životního prostředí se dne 27.10. uskutečnilo vůbec první společné jednání nejvyšších představitelů státní ochrany přírody a zástupců organizací zabývajících se pobytem v přírodě. Cílem jednání bylo zlepšit komunikaci a porozumění mezi ochranáři a outdoorovými organizacemi a hovořit o sportovním a rekreačním využívání chráněných území.

Jednání svolal ministr životního prostředí Ladislav Miko a za ochranu přírody se jej zúčastnili, kromě ministra a náměstka Františka Pelce, také představitelé všech čtyř národních parků. Z organizací zabývajících se pobytem v přírodě byly pozváni zástupci Klubu českých turistů, Českého horolezeckého svazu, České asociace horských vůdců, Svazu vodáků ČR, Svazu lyžařů ČR, a samozřejmě nemohli chybět ani zástupci České mountainbikové asociace, Tomáš Kvasnička a Hanka Hermová.

Setkání proběhlo ve velmi vstřícné atmosféře. Zástupci oudoorových organizací upozornili na některé situace ze své činnosti, při nichž se dostávají do střetů s ochranou přírody. Vysvětlili také, že mnoho nařízení považují vzhledem k tradici a kultuře pobytu v přírodě za nepřiměřeně přísná. Získávání povolení a výjimek pro vstup je většinou zatěžováno složitými a zdlouhavými byrokratickými postupy. Zástupci ochrany přírody vysvětlili, že mnohé pro outdoorové sporty atraktivní terény v Česku se kryjí s oblastmi s nejcennější a nejzranitelnější přírodou, a že bude třeba hledat řešení pro jejich využívání tak, aby nedocházelo k jejich poškozování, ale ani k zákazům vstupu.

Z hovorů mezi jednotlivými sdruženími vyplynulo, že i přes rozdílná pojetí se vzhledem k ochraně přírody organizace setkávají s velmi podobnými problémy, které bude třeba řešit systémově. I to ukazuje, že existence organizací zabývajících se pobytem v přírodě, a práce, kterou odvádějí, má smysl. Ochrana přírody outdoorová sdružení respektuje. Nyní je však potřeba, aby s nimi začala více spolupracovat ve správě návštěvnosti chráněných území. Z pohledu ochrany přírody je naopak výhodné to, že tyto organizace vedou své členy k odpovědnému chování v přírodě, podobně jako ČeMBA, která propaguje svůj Kodex terénního cyklisty.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů