Čtvrtek, 28. března 2024

Kolem Prachatic

Kolem Prachatic

Vítám vás v místě, které jsem si dávno vybral k trvalému pobytu a dvanáct let už tu pobývám - na Prachaticku. Nabízím 15 km dlouhý vyhlídkový okruh kolem Prachatic, který je značený jako naučná stezka.

Vyhlídková stezka kolem Prachatic se pohybuje v nadmořské výšce 533 - 690?m a je na ní 12 zastavení. Z východiska značených cest na Malém náměstí v Prachaticích se vydáme po červené kolem přírodní památky Žižkova skalka k vyhlídce Na Křemenném vrchu, kde značená vyhlídková naučná stezka začíná. Za mateřskou školkou sejdeme ulicí Na stráni k základní škole ve Vodňanské ulici a pěšinkou kolem plotu se dostaneme po kovovém schodišti do Rumpálovy ulice k Centru ekologické výchovy Dřípatka (0,7). Frekventovanou Mlýnskou ulicí dojdeme do údolí Živného potoka (1,4). Lesní cestou stoupáme k silnici, kterou překročíme a kolem Kroupova dvora s pěkným výhledem na Prachatice dojdeme na rozcestí Samotové dvory (4,1).

Kolem malé vodní nádrže sestoupáme pěšinkou zpět k Živnému potoku a k rekreačnímu objektu Kandlův mlýn (5,3) se zbytky mlýnského náhonu, který sehrál na přelomu 19. a 20. století významnou úlohu v organizaci prachatického společenského života. Přejdeme silnici Prachatice - Č. Krumlov, ve stoupání otevřenou krajinou překročíme i železniční trať a dojdeme na okraj lesa k rozcestí Pod Libínem (5,9). K Lázním sv. Markéty (7,2), o jejichž obnovu město usiluje, dojdeme cestou okrajem lesa. Pozorně přejdeme Feferský potok a hlavně silnici Prachatice - Volary k Feferskému rybníčku a k místu Na Zlaté stezce (9,2). V úvozové cestě najdeme 115?m dlouhou stopu historické komunikace Zlatá stezka.

Teď jdeme lesem po bývalé tankové cestě, nabízí se nám odbočka na vyhlídku Pod Cvrčkovem (11) a v místě, kde "tankovka" začne klesat vpravo k městu, pokračujeme vlevo po lesní travnaté cestě na výhled Pod Dubovým vrchem (12,3). Dál otevřenou krajinou dojdeme na Šibeniční vrch (13,2). Brzy vejdeme na okraj sídliště a okolo trafostanice projdeme do Národní ulice. Značky nás nasměrují k výklenkové kapličce u silnice Prachatice - Husinec a dál k háječku u hřbitova (14,3) s dominantním kostelem sv. Petra a Pavla. Pak už se kolem starého vodojemu a domu s pečovatelskou službou vracíme k našemu výchozímu bodu nad centrem města (15).

Trasa:
1 Prachatice, Malé náměstí - červená: 2 Kandlův mlýn (5,3) - 3 Lázně sv. Markéty (7,2) - 4 Pod Cvrčkovem (11) - 5 Šibeniční vrch (13,2) - 6 Prachatice (15)

Mapa:
Pošumaví Prachaticko, 1:50 000, edice KČT č. 70

AUTOR: Jan Stráský
Autor je šéf Klubu českých turistů

Zdroj:IN magazín
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů