Pátek, 19. dubna 2024

Geologie Jižní Evropy

Geologie Jižní Evropy

Alpinotypní jižní Evropa vznikla alpínským vrásněním a sestává se kromě vlastních Alp i z na ně navazujících Karpat a horstev jižní Evropy (Pyrenejí, Apenin, horstev Balkánského poloostrova). Tato horstva přiléhají na paleozoické orogény, hlavně hercynskou střední Evropu.

Pohoří jsou budována převážně druhohorními sedimenty, neboť byla vyvrásněna ze dna geosynklinály Tethys (jejím pozůstatkem jsou Středozemní a Černé moře), do které byl splavován materiál z okolních horstev, a třetihorními sedimenty. Typickými horninami jsou vápence, pískovce a slíny. Výjimkou jsou vložená starší horstva, která byla zvrásněna do třetihorních masivů a vyzdvižena (např. Meseta).

Pohoří alpinotypní jižní Evropy mají příkrovovou stavbu a jsou nasunuta od severu k jihu (výjimkou je dinárský systém). Charakteristický je horský a velehorský reliéf a tektonicky vyvinuté předhorské nížiny a mezihorské deprese (např. Pádská nížina, pánev Ebra, Panonská pánev). Oblast je dodnes tektonicky neklidná, dochází k pomalým a dlouhodobým poklesům a zdvihům, ale i pohybům rychlejším (zemětřesení a vulkanismus). Po Islandu je tato část Evropy nejaktivnější.

Více na:http://www.zemepis.com/fgjevropy.php

ZDROJ: www.zemepis.com

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů