Pátek, 29. března 2024

Řeky se po deštích uklidnily a slibují příjemné vodácké zážitky

Řeky se po deštích uklidnily a slibují příjemné vodácké zážitky

Praha - Vodní toky v Česku, které minulý týden po přívalových srážkách hrozily povodněmi, se opět uklidnily a vodáci mají ideální příležitost užít si ve svých člunech příjemný víkend. Bez obav mohou vyrazit třeba na oblíbenou Vltavu, Otavu, Lužnici ale i na Sázavu, řekl ČTK Vojtěch Jančar z Českého kanoistického svazu. Na oba víkendové dny jsou navíc pro milovníky vodních sportů připraveny mnohé vodácké akce.

Vzedmuté hladiny hlásí vodohospodáři už jen z toků na jižní Moravě. Horní toky moravských řek jsou ale bezpečné, ke splouvání láká Odra, Opava, Bečva, ale i Morava u Olomouce.

Před nadcházejícími dny volna je dobře splavná Lužnice i Sázava, obě mají ovšem stále vyšší průtok. Odborníci doporučují vyrazit na Ohři, Berounku, Vltavu nebo Otavu. Na místě je ale stále opatrnost, na větších tocích totiž teče dost vody a jezy mohou být nebezpečné, upozornil Jančar.

Příjemné zážitky čekají na vodáky o víkendu i na menších řekách a říčkách, třeba na Orlici, Radbuze nebo Úpě. Nejen lidi s čluny v sobotu potěší sraz netradičních plavidel na Úpě mezi Havlovicemi a Ratibořicemi. V sobotu se mohou těšit na splouvání Jevišovky od Jevišovic.

Po celý víkend mohou vodáci vyjet s lodí na Blanici u Vodňan pod Husineckou přehradou nebo na Moravici. Raftaři se sejdou na umělém kanále na Trnávce. Příznivci vodního slalomu se zase mohou přijít podívat do pražské Troje na závody světového poháru ve vodním slalomu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů