Čtvrtek, 28. března 2024

Bulharsko - království růžového oleje

Bulharsko - království růžového oleje

Bulhaři jsou v současné době největším světovým výrobcem růžového oleje, bez kterého se špičková kosmetika neobejde. Gram této vzácné tekutiny je dražší zlato. Není také divu, neboť k jeho výrobě je zapotřebí značného množství růžových lístků.

Pokud se chcete podívat do míst, kde se tento zázrak vyrábí, vydejte se do města Kazanlaku, které leží ve světově proslulém Údolí růží. Dostanete se sem autem nebo autobusem po silnici I. třídy číslo 6 ze Sofie do Burgasu. Kazanlak najdete v nížině, protknuté řekou Tundža mezi pohořím Stara Planina a Srednaja Gora asi 200 km východně od Sofie. První červnový týden, kdy jsou tu růže v plném květu, je datem konání mezinárodního Festivalu růží. Festival je oslavou krásy a mládí. Ve městě navštivte i Muzeum růží, kde na vás čekají unikátní expozice i ukázky výroby růžového oleje.

A jak takové růže pro výrobu růžového oleje vypadají? Jde o růže plané, poněkud připomínající naše šípkové keře. Jsou něžně bílé nebo zbarvené slabě do růžova. Intenzivně voní, dokonce více, než ty šlechtěné holandské. Plantáže a růžové sady jsou všude kolem města, táhnou se daleko do dáli.

Výroba růžového oleje má zhruba následující postup - po sběru odvezou nákladní auta růže do palíren, kde jsou začerstva nasypány do kádí s vodou, ve kterých se vaří několik hodin. Ze čtyř tun okvětních lístků se získá zhruba jeden kilogram oleje. Za rok se vyrobí zhruba dvě tuny tohoto voňavého koncentrátu, který se vyváží do Evropy, Spojených států či Asie.

A využití? Růžový olej, který svým silným aroma zjemňuje parfémy francouzských značek, jako jsou Chanel nebo Dior, je mnohými ve světě kosmetiky považován za nejlepší na světě. Některé kosmetické firmy naopak využívají růžový olej kvůli jeho léčebným účinkům.

ZDROJ: http://bulharsko.travelon.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů