Pátek, 29. března 2024

Ornitologicky zajímavé lokality v Iránu

Ornitologicky zajímavé lokality v Iránu

Národní park Kavir
Tento rozlehlý národní park (4.000 km2) se nachází jihovýchodně od Teheránu v Dasht-e Kavir (solná poušť). Zastihnout se tu dají pouštní druhy, drop obojkový a bělořit černohlavý.
Park najdete 10 km jihovýchodně od Teheránu. Birdwatching bude zajímavý po celé ploše parku, hlavně pak v okolí vegetací zarostlých pramenů, u kterých odpočívají na jaře tažné druhy ptáků.

Několik jeřábů bílých zimuje v mokřadech Fereidoonkenar, což je chráněná oblast v blízkosti Kaspického moře, severovýchodně od Teheránu (13 km jihozápadně od Babolsaru). S nimi jsou tu husy malé (Anser erythropus) a orli královští (Aquila heliaca).

Rezervace zvěře Mian Kaleh
Skvělý mokřad (688 km2) na jihovýchodním pobřeží Kaspického moře je tvořen mělkou, brakickou zátokou Gorgan a 60 km dlouhým písečným poloostrovem, který zátoku téměř kompletně odděluje od moře. Bylo tu pozorováno téměř 300 druhů ptáků a v některé zimy tu zůstává až 100 orlů mořských (Haliaeetus albicilla).
Rezervace se nachází u Sari, 267 km severovýchodně od Teheránu.

Národní park Golestan
Listnaté lesy, polosuché stepi a jalovcové porosty tohoto parku se nacházejí ve východním cípu pohoří Elburz. Hnízdí tu rehek středoasijský a budníček malinký. K velkým savcům obývajícím park patří také medvěd hnědý.
Většina ptačích druhů zaznamenaných na území národního parku, včetně bělořita červenoocasého (Oenanthe xanthoprymna), pěvušky skalní a dlaska jalovcového (Mycerobas carnipes), se vyskytuje v Pavaru, chráněné oblasti pohoří Elburz, východně od Teheránu a 35 km severně od Semnanu (je tu možné najít ubytování).

Několik ornitologicky zajímavých lokalit se nachází v severozápadním Íránu. Na mokřadech v blízkosti Kaspického moře u města Rasht, 324 km severozápadně od Teheránu, zimuje přes 500 kormoránů malých (Phalacrocorax pygmeus), menší počet pelikánů kadeřavých (Pelecanus crispus), hus malých, orlů mořských a orlů královských. Na jezeře Gori Gol ležícím na severní straně silnice Teherán - Tabriz, 40 km jihovýchodně od Tabrizu, hnízdí kachnice bělohlavá (Oxyura leucocephala); v chráněné oblasti Arasbaran, 90 km severovýchodně od Tabrizu se vyskytuje velekur kavkazský; na pláních mezi vesnicemi Nowruzlu a Ghazanlu, 45 km severovýchodně od Mahabadu žije drop velký (Otis tarda).

Hedvábník šedý hnízdí v jihozápadním Íránu v oblasti Ahwaz, v křovinách kolem rákosím zarostlého jezera (stálá je tu timálie irácká), které leží v pláních Hamidieh, 30 km severozápadně od Ahwazu, pak podél říčního údolí Karkheh, 35-90 km severozápadně od Ahwazu a v údolí řeky Dez, 35-90 km severně od Ahwazu. Mokřady Shadegan, jižně od Ahwazu, u Abadanu, jsou pokládány za jednu z nejvýznamějších lokalit pro čírku úzkozobou (Marmaronetta angustirostris) na světě (až 20.000 ex. v zimě).

Jezera, akáciové lesy a řídké dubové porosty uvnitř chráněné plochy Arjan, která leží v pohoří Zagros, mezi městy Shiraz a Bushire v jižní části středního Íránu, jsou místem výskytu pelikána bílého (Pelecanus onocrotalus), pelikána kadeřavého, kachnice bělohlavé, čírky úzkozobé, plameňáka růžového (Phoenicopterus ruber), mandelíka indického, strakapouda jižního (Dendrocopos syriacus) a sedmihláska pustinného (Hippolais languida). Pozornost věnujte také jezeru Dasht-e Arjan, řídkým dubovým lesům v dlouhém úzkém údolí Dasht-e Barm a v okolí brakického jezera Parishan.

Hedvábník šedý hnízdí v pobřežních kopcích u Bushire, což je mohutný přístav na pobřeží Perského zálivu v jižním Íránu. Zátoka jižně od města je hnízdištěm rybáka arabského (Sterna saundersii) a zimovištěm pobřežníka černobílého a racka velkého (Larus ichthyaetus).

Bandar Abbas
Tento nejrušnější írácký přístav je dobrou základnou k prozkoumání blízkých lesů, kde se vyskytuje strakapoud balúčistánský a malého izolovaného pohoří Kuh-e Geno, ve kterém zimuje řada středoasijských druhů a také rehek středoasijský.
Bandar Abbas je dostupný letecky. Za pozornost stojí delty tří místních řek a lesy v jejich okolí, které leží 10 - 70 km východně od Bandar Abbas (strakapoud balúčistánský, budníček malinký), dále pak okolí silnice stoupající od jižní strany Kuh-e Geno k vrcholu ležícímu ve výšce 2.370 m n.m., 25 km severozápadně od Bandar Abbas. V přístavu se dá půjčit loď (dhow) k plavbě na ostrov Hormoz (dytík křivozobý - Esacus recurvirostris) a k pozorování mořských druhů, mezi které patří buřňák Audubonův (Puffinus (herminieri) persicus) a vzácný buřňáček americký (Oceanites oceanicus), faeton červenozobý (Phaethon aethereus) a terej maskový (Sula dactylatra).

Zahedan
Pusté vulkanické kopce, kamenité pláně a křovinaté pouště jižně od tohoto města, které leží v jihovýchodním Íránu v blízkosti hranic s Afghánistánem a Pákistánem, jsou místy, kde se vyskytuje endemitní strakule plavá, drop obojkový a sedmihlásek Sykesův.
Zahedán je dostupný letecky. Cesta jižním směrem na Chahbahar prochází východním cípem Hamoun-i Gabi (30 km jihovýchodně od Khashu), což je rozlehlá slaná pláň s křovinami Zygophyllum, ve kterých strakule plavá žije. Cesta na Chahbahar prochází také po západní straně izolované spící sopky Kuh-i Taftan dosahující výšky 4.042 m n.m. (100 km jihovýchodně od Zahedanu). V zemědělsky obhospodařované krajině s křovinami pistácií a mandloní, kterou ve vyšších polohách sopečných svahů střídají kamenité oblasti, se vyskytuje sedmihlásek Sykesův. Severně od Zahedánu, několik km od hranice s Afghánistánem, leží oáza Hormak, která je výborná na jaře na tažné druhy ptáků (duben a květen).

ZDROJ: http://www.dodinart.ic.cz, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů